Iako popularne turističke destinacije važe za skupa mesta za provod, a Amsterdam je svakako jedna od njih, u nekim aktivnostima, ipak, može uživati bez ikakvih troškova. Ukoliko planirate put u ovaj neverovatni grad, pročitajte savete koji vam mogu pomoći da se zabavite i edukujete, a pritom i uštedite.

  1. Sandemanove besplatne ture

Tri puta dnevno (10.00h, 11.15h i 14.15h), sa startom ispred spomenika na trgu Dam, organizuju se besplatni obilasci najvećih znamenitosti grada na engleskom i španskom jeziku. Potrebno je najaviti dolazak putem veb sajta i doći desetak minuta ranije. Ovo je odličan predlog za početak samostalnog otkrivanja Amsterdama, a jedini trošak biće vam napojnica za vodiča.

 walking tour - 10 najboljih atrakcija Amsterdama koje možete posetiti besplatno

  1. Rijksmuseum – vrt sa muzejskom postavkom

Obavezno prošetajte kroz prelepe vrtove jednog od najpoznatijih muzeja sveta. Videćete remek-dela svetski poznatih umetnika, kao što su šahovska tabla sa figurama u prirodnoj veličini, neobične fontane i skulpture. Mnogi ljubitelji umetnosti u šali kažu kako su u ovaj vrt postavili sve ono za šta je u samom muzeju ponestalo mesta, pa bez obzira da li u muzej ulazite ili ne, svakako pronađite vreme da prošetate po njegovoj okolini.

 rijks - 10 najboljih atrakcija Amsterdama koje možete posetiti besplatno

  1. Muziektheater

Ovo je mesto na kom se izvodi opera, plesni i muzički komadi velikih svetskih imena, a u periodu od septembra do maja, svakog utorka od 12.30h do 13.00h u foajeu se održavaju nastupi i performansi za koje vam neće biti potrebne ulaznice. Ako budete imali malo sreće i zadesite se tamo baš onog dana (jednom ili dva puta u mesecu) kada se, nakon koncerta, organizuju i obilasci celog pozorišta, svakako ćete dobiti još jedno nezaboravno iskustvo – gratis.

 sala muzičkog teatra - 10 najboljih atrakcija Amsterdama koje možete posetiti besplatno

  1. Bimhuis

Svakog utorka uveče sa početkom u 22.00h, ovo mesto postaje centar dešavanja za ljubitelje džez muzike. Takozvane “improvizovane sesije”, na kojima nastupaju profesionalci, ali i amateri koji se zadese u pravo vreme na pravom mestu, najčešće se pretvaraju i lude žurke do ranih jutarnjih sati.

Bimhuis - 10 najboljih atrakcija Amsterdama koje možete posetiti besplatno

  1. Centrale Bibliotheek

Najveća biblioteka u Holandiji je mesto na kom potpuno besplatno možete čitati internacionalnu štampu, a na sedmom spratu zgrade se nalazi kafić sa fenomenalnim pogledom na ceo grad.

 biblioteka - 10 najboljih atrakcija Amsterdama koje možete posetiti besplatno

  1. Amsterdam Museum

Na ulazu u ovaj muzej nalazi se kolekcija portreta iz “Zlatnog perioda”, kada je nastala i čuvena Rembrantova Noćna straža. Tu je i drvena statua Golijata, a to sve možete videti i ako ne kupite ulaznicu.

  AmsterdamMuseum4

  1. Concertgebouw – besplatni kocerti u podne

Ako ste ljubitelj klasične muzike, i za vas postoje događaji za koje se ne naplaćuju ulaznice. Svake srede u vreme ručka, koncertna dvorana Concertgebouw tokom većeg dela godine deli besplatne ulaznice (u ograničenom broju). Najbolje je da u red stanete nešto ranije, oko 11.30h i sačekate koncerte koji počinju u 12.30h. Repertoar možete pogledati na njihovom veb sajtu.

 koncerti

  1. Stadsarchief – Arhiv grada Amsterdama

Ulaznice za izložbe u ovom zdanju se naplaćuju simbolično, ali u suterenu se nalazi tzv. “Trezor” u kom možete videti dragocene predmete koji svedoče o istoriji grada, kao što su stare mape, dokumenti, fotografije i sl.

 arhiv Amsterdama

  1. Gassan – fabrika dijamanata

Preko 400 godina stara tradicija obrade dijamanata može se upoznati u okviru besplatnih tura u fabrici Gassan Diamonds. Tokom ove ture saznaćete sve o dijamantima, njihovoj obradi, merenju vrednosti i ostale zanimljive informacije.

 gassan

  1. EYE – institut filma i kinematografije

U podrumu EYE Instituta za film možete se upoznati sa istorijom holandske kinematografije. Dolazak do tamo je takođe deo avanture. Potrebno je samo da se ukrcate na Buiksloterweg trajekt koji isplovljava iza centralne železničke stanice i uživate u kratkoj vožnji.

eye

Izvor: travelandleisure.com

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene