Londonski sistem podzemnog javnog prevoza, popularniji pod imenom The Tube, najstariji je sistem podzemne železnice na svetu. Nedavno je proslavio 150-i rođendan, a u narednim godinama ga očekuje veliko renoviranje.

Ideja gradskih vlasti i zaposlenih u preduzeću Transport for London, u čijoj se nadležnosti nalazi njegovo održavanje, planiraju da mu u potpunosti promene imidž i izgled, kako bi se iz nebezbednog i prljavog prostora pretvorio u mesto koje će biti čisto, sigurno i estetski atraktivno.

Prema prvim javno objavljenim fotografijama, u planu je da Tube mahom bude obojen u plavo, sa mnoštvom zlatnih detalja i puno, puno svetla.

tube1

Kao što je trend i u drugim evropskim gradovima, Tube može biti mesto koje će reprezentovati gradsko kulturno nasleđe i savremenu kulturu. Za izradu idejnog projekta zadužen je arhitektonski studio Egret West.

tube2

Plan je da do 2020. godine londonski vozovi budu potpuno automatizovani, da budu postavljene zaštitne ograde na svim stajalištima, da vagoni imaju šira vrata i bolju ventilaciju, a stanice više šaltera za informacije, prodaju karata i sl.

tube3

 telegraph.co.uk