Skijanje može biti uzbudljiv sport. Bez obzira da li želite da skijate po izazovnim stazama ili po običnoj plavoj stazi, odlazak u planine zahteva pripremu. U nastavku članka pročitajte par stvari koje možete uraditi pre nego što krenete na skijanje, kako biste se osećali sigurnije.

Jako je bitno da su vaši mišići spremni za skijanje. Kako biste ih dobro pripremili za ovaj sport, treba da uradite nekoliko vežbi. Jedna od vežbi bi mogla biti i sledeća – naslonite se na zid, a stopala neka vam budu na podu, a kolena savijena. Trebalo bi da napravite položaj kao kada sedite na stolici. Pomoću ove vežbe uradićete pripremu za donji deo svog tela za skijanje. Kako biste poboljšali svoju snagu radite čučnjeve i iskorak.

ski priprema

Takođe, možete da stanete na malu klupu sastavljenih nogu. Skočite sa klupe dok se okrećete za 90 stepeni. Zatim, skočite opet, i okrenite se natrag u početni položaj. Osim težine, ova vežba je dobra za vašu koordinaciju, a to je osobito važno za snowboardere i freestyle skijaše, jer dočarava skokove.

Ove vežbe biste trebali raditi najmanje nekoliko nedelja pre odlaska na skijanje. Pre nego što stanete na skije i krenete da skijate trebate se malo i zagrejati. Možete se zagrejati vežbama poput trčanja ili hodanja, kako biste zglobove pripremili za skijanje.

skianje Bookiraj

Ono što biste obavezno trebali uraditi je vožnja biciklom. Tri do četiri nedelja pre skijanja uvek možete odvojiti pola sata vožnje i treninga. Makar u nekoj teratani.

Pre odlaska na skijanje obavezno proverite opremu. Proverite skije i vezove i uvek savetujemo da se skije srede pred svaku sezonu.  Kaciga i ski naočare se podrazumevaju. Svaki odlazak sa nepotpunom ski opremom na planinu zahteva dodatni trošak koji vam uopšte neće biti potreban.

Kaciga skijanje Bookiraj

Na stazi se trebate zaštititi od hladnoće. Odeća koju nosite bi trebala prije svega da vas greje i zaštiti od hladnoće i vetra, ali i da bude udobna. Ski jakna i ski pantalone se podrazumevaju zajedno sa skijaškim rukavicama.

I nemojte zaboarviti da dok skijate gubite više energije, tako da obavezno savetujemo da uz sebe imate neki mali slatkiš. Svakako biste trebali da pijete više vode i da sa sobom uvek imate malu flašicu vode, kako biste mogli uzeti koji gutljaj dok sedite u gondoli ili žičari.

Dobro skijanje i još bolje staze vam želimo!

Izvor: Furaj.ba / Bookiraj.com