Železnička mreža Švajcarske sačinjena je tako da omogućava obilazak svih delova ove zemlje na veoma lak, brz i komforan način. Prvi voz u Švajcarskoj krenuo je 01.01.1901, a danas je ovo jedan od prepoznatljivih brendova ove zemlje.

Vozovi su udobni, čisti i impresivno tačni, a železničke stanice su uvek u centru grada i zbog ovoga su masovno korišćeni od strane stanovnika Švajcarske i turista.

Obzirom da je Švajcarska najkomplikovanija zemlja sto se tiče parkiranja koju sam obišla, veliki plus dodeljujem obilasku vozom.

swiss train (1)

Evo nekoliko saveta ukoliko planirate posetu Švajcarskoj vozom.

Turistima je omogućeno da kupe proizvod koji se zove Swiss Travel Pass i on omogućava neograničen broj vožnji vozom, brodom, autobusom i gradskim prevozom na broj dana na koji je Pass kupljen (3, 4, 8 ili 15 dana). Takođe omogućava popust od 50% na vožnje uspinjačom i još besplatan ulaz u preko 480 muzeja. Kada ga kupite u bilo kojoj od SBB kancelarija (Švajcarska Federalna Železnica), nije potrebno ništa posebno uraditi pre ulaska u bilo koji voz, ne treba vam nikakva rezervacija za voz u danima trajanja pass-a, niti je potrebno da je bilo gde poništite, potrebno je samo da ga pokažete kondukteru u vozu kada se to od vas traži.

Landwasserviadukt Filisur, Glacier Express

I potrebno je da uđete u ispravnu klasu voza. Postoji otprilike jednak broj vagona za putnike prve i druge klase i ukoliko ne uđete u ispravnu klasu ili ukoliko nemate kartu, plaćate kaznu po “flat” tarifi od 80CHF. A razlika u kvalitetu među klasama nije posebna (dok cena jeste), u suštini u drugu klasu idu đaci, studenti, porodice, a u prvu klasu uglavnom poslovnjaci.

swiss train (2)

Posebno interesantni za turiste su panoramski vozovi koji saobraćaju na posebno atraktivnim rutama, sporiji su od redovnih linija i ono što je najlepše-imaju posebno kreirane vagone sa ogromnim staklima pa je pogled na inače božanstvene predele, ako je to uopšte moguće, još atraktivniji. Ako se rešite za ovakav izlet, moj predlog za boravak bi bio smeštaj u Lucernu (cene možete proveriti klikom ovde, strateški veoma dobro mesto jer je u centralnom delu zemlje i odatle polaze mnogi panoramski izleti. Ukoliko se rešite za svakodnevno menjanje mesta boravka, zgodno je znati da na svakoj železničkoj stanici možete ostaviti prtljag po ceni od 9CHF za 24 sata.

Sve usluge švajcarske železnice preporučujemo da pogledate na: http://www.sbb.ch/en/home.html

STP

Nena Šlocer Autor: Nena Šlocer
Voli da istražuje, da se muva, švrćka i hedoniše, a to sve posle da priča drugima…