Sve veći broj građana Norveške odlučuje se da podrži kampanju kojom bi vlada njihove države odobrila da pokloni susednoj Finskoj nesvakidašnji poklon povodom stote godišnjice nezavisnosti. U pitanju je, ni manje ni više nego – planina!

Ideja je da se odobri pomeranje državne granice za samo 200 metara ka istoku i 150 metara ka severu, kako bi vrh planine Halti „upao“ u teritoriju Finske koja (za sada) nema visokih planina. Za Norvešku bi ovo predstavljao gubitak samo 0,015 kvadratnih kilometara teritorije i vrha koji čak ni ne spada u 200 najvišljih, dok bi Finci ovim potezom dobili novi najvišlji vrh u zemlji (1,365m).

Za Norvežane ovo, realno, nije veliki gubitak, ali za Fince je poklon kom se nisu mogli ni nadati i koji bi sigurno zauvek cenili.

Idejni tvorac kampanje, Bjørn Geirr Harsson, je sedamdesetpetogodišnji penzionisani geolog koji je pokrenuo Fejsbuk kampanju koja je širom njegove domovine naišla da veoma pozitivne reakcije. Kako kaže, na ideju je došao još davne 1972. godine kada je na planini Halti vršio jedno istraživanje, a prvi korak ka njenoj realizaciji napravio je kada je u medijima čuo da se komšije Finci spremaju za prostavu stogodišnjice nezavisnosti 2017. godine.

U toku je komunikacija sa lokalnim vlastima i državnim institucijama koje su zadužene za ova, složićete se, nesvakidašnja međunarodna pitanja.

Bravo Norveška!

Izvor: telegraph.co.uk