Kreischberg. Skijalište? Tako je!

Kakvo? … Onako… Ali zavisi iz kog ugla posmatrate…

Zašto?

Pa iz najmanje dva razloga. Prvi neka budu deca. Drugi neka budu, opet, deca – zašto da ne?!

Kao otac malih skijaša, slobodno ovo mogu da potvrdim, opet iz najmanaje dva razloga.

Prvi razlog su upravo moja dva klinca, a drugi je jedna ski škola za decu.

Kreischberg (2)

Početna ski grupa

Ali, haj’mo redom.

Kao ljubitelj skijanja, a u nastojanju da i deca zavole ovaj divni, beli, sport, trudio sam se godinama da decu redovno vodim na skijanje i u ski školu, jer prosto ne umem da prenesem znanje koje imam u nogama. I godinama je to išlo po principu “dan za danom, čas za časom”. Do ove sezone.

Ove jeseni sam tražio neku drugu, bolju opciju, ali bolju za mene, kao roditelja. Želeo sam da deca idu u ski školu uz trenere koji će ih u učiti skijanju i aktivno ih animirati više sati.

I to sve iz, opet, dva razloga.

Prvi, da ja skijam duže od pola sata, a drugi da mogu to isto da radim potpuno miran duže od tih pola sata.

Kreischberg (4)

Skijalište Kreischberg

Da se vratimo na skijalište Kreschberg i ugao gledanja… S obzirom na visinu snega koja je bila minimalna, skijalište je bilo zaista ispeglano vrhunski. Istina, nisu radile sve staze, ali ono što je radilo od pista je bilo uređeno kako treba. Iz ugla prosečnog skijaša zaista nemate potrebe da “jurite” kako biste obišli i ovo skijalište. Ništa posebno da se izdvoji. 40 km staza, dobra visina (2.118 m n/v), tri velika parkinga (besplatna). Restorani su taman raspoređeni, tako da vam svuda “uzmu” po 2,5 eur za čaj, 3,5 eur za toplu čokoladu, burger 9,5 eur, vodu 2,5 eur…

Kreischberg (6)

Ali…

Iz ugla roditelja, ima dovoljno razloga da posetite ovo skijalište.

Dobro organizovana ski škola, zaista dobri instruktori, višejezična komunikacija (stari dobri srpsko-hrvatski i slovenački) i odlična briga o deci. Preko 4h aktivne zabave dnevno, uz časove skijanja su više nego dobri razlozi da vam preporučim ovakav vid “paket aranžmana” skijanja koje još nazivaju “bele sedmice”.

Uz časove skijanja ili ski školu od 9.30h-14h, roditelji mogu da se opuste i “spoje” pet do šest staza, da zaista uživaju u skijanju bez pritiska kada treba da se vrate i pokupe dete. Popodne, od 18-19h uz mini klub koji podrazumeva igraonicu, gledanje filmova, šetnju ili kupanje u bazenu, dodatno daje razlog da se prepustite ekipi i organizaciji Ski fun-a.

apartmen-kreischberg

Apartmansko naselje Ferien Park

I par reči o smeštaju. Ferein park (apartmansko naselje), udaljeno oko 400 m od gondole je dobar izbor. Da se razumemo, u pitanju je toliko malo mesto da možete otići do gondole i peške gde god da ste, a možete i da upalite auto ako mislite da mu neće škoditi da radi svega 2 minuta.

Kreischberg (8)

Apartmansko naselje Ferien Park

Uz jasnu nameru da stavim akcenat na brigu o deci, učenju skijanju i popodnevnoj animaciji, želim da preporučim ovu vrstu odmora za sve roditelje sa decom. Verujte, ta dva – tri sata na stazi vama može puno da znači. Ipak i mi svi radimo i treba nam odmor, zar ne?!

Apartmansko naselje Ferein Parak

Apartmansko naselje Ferien Park

Ono što je možda i najlepše od svega je što se deca sa prostora Balkana druže, ostvaruju dragocen kontakt, komunikaciju na jeziku koji je svima razumljiv i koja nije opterećana bilo čime. Ona je dečija, lepa, nasmejana, divna i na kraju iskrena.

Ono što pre kraja priče želim da uradim je da se zahvalim, pre svega kao roditelj, jednom Nikoli, jednoj Maji, divnoj Katarini i fantastično nasmejanim devojkama Leni, Anji i Tanji. Sve što oni vredno rade, čine sa velikim osmehom.

A na kraju priče, ostane najvažnije – osmeh: dečiji i roditeljski.

Kreischberg (1)

Isto tako, moram pomenuti i jedan “sporedni” utisak: ljubaznost austrijanaca na skijalištu. Oni će u svakom momentu pomoći vašem detetu da izađe iz gondole, da izvadi skije, da stavi skije, da vam požele dobro jutro kada vas vide “na prvoj žici” orne ili možda i mamurne, bez razlike.

Ne zaboravimo da Austrijanci žive od snega i da godišnji prihod ide čak i do 78 % samo od zimskog turizma. Neke stvari možda treba učiti od mudrijihi iskusnijih.

A do tada, ja vam želim dobar sneg i još bolje skijanje uz puno smeha.

Ako želite više detalja o ovom skijalištu ili biste voleli da napravite rezarvaciju možete nam pisati na [email protected]

Srdjan Ruškuc Autor: Srdjan Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, razume savremeni svet online rezervacionih sistema i značaja društvenih mreža u oblasti online turizma. Nepopravljivi je entuzijasta kada je reč o svemu što ima veze sa lepotom putovanja.