San svakog nemačkog bicikliste počeo je da se ostvaruje. Nema više kamiona, jurnjave automobila i smoga, samo ravan, širok drum, vetar u kosi i uživancija.

Sa idejom da u narednih nekoliko godina saobraćaj učini „zelenijim“, prijatnijim i ekološki održivijim, Nemačka je otvorila prvu deonicu autoputa rezervisanog samo za bicikliste. Otvorena trasa je duga pet kilometara, ali se planira da prva staza ove vrste bude duga ukupno oko 100km i da povezuje 10 gradova rurskog industrijskog regiona. Staza je široka u proseku četiri metra, ima trake za preticanje, raskrsnice, podzemne prolaze i nadvožnjake.

Na svaka dva kilometara u oblasti Rur živi oko dva miliona ljudi koji će uskoro moći da biraju da li će na posao, školu ili fakultet ići automobilom, javnim prevozom ili biciklom.

S obzirom na sve veću popularnost biciklizma i pojavu elektronskih bicikala koji su sjajna pomoć na uzbrdicama, očekuje se da će dvotočkaši u Nemačkoj u narednim godinama zameniti i do 50 000 motornih vozila svakog dana.

Na žalost, ni u Nemačkoj realizacija ovakvih projekata ne prolazi bez problema. Država za prioritete ima ulaganja u klasične autoputeve, železničku i rečnu mrežu, dok je ulaganje u biciklističku infrastrukturu  odgovornost lokalnih vlasti.

Izgradnju rurske trase velikim delom je finansirala Evropska unija, a za nastavak radova na njenom proširenju neophodno je učešće države. Predloženo je i da se projekti delom finansiraju iz privatnih izvora u zamenu za reklamni prostor duž trase, ali još nije u potpunosti regulisano finansiranje osvetljenja i održavanja.

Prema trenutnim podacina, oko 10% saobraćaja u Nemačkoj se odvija na biciklu, što po mišljenju članova Nemačkog biciklističkog kluba ADFC znači da bi i srazmerno velike investicije država trebala da usmeri na razvoj njihove infrastrukture.

Slične projekte pripremaju u opštinama Frankfurt, Minhen i Ninberg, dok je u Berlinu gradska vlast već odobrila projekat za izradu 15km staze koja će centar grada povezati sa nekim prigradskim naseljima.

uk.businessinsider.com

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene