Mali zalogaji, samo nekoliko njih uz čašu vina , čini mi se da obuhvataju najveći deo gastronomske filozofije u Baskiji.

U Bilbau se najviše jedu mali sendviči pinčosi, onako „s nogu“, uz belo vino i ponekad pivo. Međutim, kada smo nakon dva dana života gotovo isključivo na sendvičima poželeli da pojedemo nešto toplo i kuvano, pun pogodak bila je paelja sa morskim plodovima u restoranu La Barraca. Naredna dva dana smo pričali o tome kako je to bilo jedno od najboljih jela koje smo probali u životu.

    20160204_211048

Generalno, sve što sam u ovom gradu probala bilo je ukusno. Ali u pitanju su vrlo neobične arome i kombinacije. Upoznavanje sa lokalnim gurmanlucima se ovde svodi na bezbroj varijacija peciva, ribe, pršute, sireva, maslina i povrća najrazličitijih vrsta. Sve je sitno seckano i povezano fenomenalnim sosevima čije sastojke je pravi izazov pogoditi. Pravo mesto za one kojima ne smeta da jedu „s nogu“ i na duge večere u sedećem položaju ne nameravaju da utraće dragoceno vreme za otkrivanje svih lepota ovog grada.

pincosi tomato

Ako ste, ipak, ljubitelj sporijeg užitka, Baski će vam svakako preporučiti bakalar (ili neku drugu svežu ribu) u Pil-Pil sosu (Bacalao al Pil-Pil). Strašno su ponosni na nju, odnosno njega, tj. njegovo veličanstvo – sos, za koji je dovoljno reći da je izvukao maksimum od uvek dobitne kombinacije maslinovog ulja, belog luka, ljute papričice i morske soli.

pršut

Ipak, stekla sam utisak da su Baski najponosniji na svoj slatki repertoar. U pitanju su neverovatno meka peciva ispunjena različitim filovima, od kojih će mi ukus onog od ulupanog putera sa belim vinom verovatno do kraja života ostati pod jezikom.

No, kako slike govore više od 1000 reči, zasladite oči baskijskim specijalitetima i svakako planirajte putovanje u Bilbao, i to što pre!

slatki zalogaji

pecivo sa fiom od putera

20160201_175404

20160201_175342

slatki zalogaji

jamon jamon

pršut i sir

Što se tiče cena, ne bih mogla reći da je hrana u Bilbau jeftina zabava, ali što se tiče vina, ono je zaista prijatno iznenađenje. Čaša vrhunskog belog vina košta 1,5-2 evra. Pinčos košta 2-2,5 (po komadu), paelja za dve osobe oko 35, doručak u nekom od lokala u centru 4-5 evra, a pršuta kod koje vam je sigurno zastao dah košta i do 650 eur po komadu koji ima, u proseku, oko šest kilograma. Cena, naravno, zavisi od toga koliko je star i od kog proizvođača dolazi. Poslastice sa slika koštaju 1,5-3 evra.

 Kraj drugog dela.

Tekst o ostalim utiscima sa putovanja u Bilbao možete pročitati ovde.

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene