Vlada Indije donela je odluku da omogući dobijanje e-Turističke Vize (eTV) za državljane Republike Srbije koja je stupila na 26. februara 2016. eTV je osmišljena kako bi se pojednostavio proces dobijanja vize za osobe koje posećuju Indiju na kraći vremenski rok, time što će im uštedeti vreme koje bi utrošili na dolazak u Ambasadu Indije radi dobijanja vize. eTV je veoma pogodna, jer se formular za vizu i propratna dokumenta podnose onlajn, plaćanje se vrši onlajn, i rešavanje zahteva se saopštava onlajn.

Važnost eTV je 30 dana, sa jednim ulaskom, od momenta prispeća putnika u Indiju. Ova pogodnost postoji  na šesnaest glavnih aerodroma u Indiji, a to su: Ahmedabad, Amritsar, Bangalor, Čenaj, Kočin, Delhi, Gaja, Goa, Hajderabad, Džajpur, Kolkata, Laknau, Mumbaj, Tiručirapali, Trivandrum i Varanasi. Dok eTV važi samo za ulaske u Indiju preko gore naznačenih 16 aerodroma, izlaz iz Indije  je moguć preko bilo kog nadležnog imigracionog kontrolnog punkta. Pogodnost eTV može se iskoristiti za maksimum dve posete tokom kalendarske godine. eTV važi samo za jedan ulazak, ne može se produžavati, preinačavati u drugi tip vize, i ne važi za posete zaštićenim/ograničenim oblastima i područjima razmeštaja vojske. eTV je pridodatak na postojeći vizni servis koji pruža Ambasada Indije.

Pravo na korišćenje

Državljani Srbije imaju pravo da koriste pogodnost eTV pod sledećim uslovima:

– Ukoliko  je jedina svrha posete Indiji razonoda, razgledanje znamenitosti, posete prijateljima ili rođacima, kratkotrajni medicinski tretmani, ili neformalne poslovne posete. Ovo se ne odnosi na poslovne vize, radne vize, konferencijske vize, novinarske vize, vize za istraživački rad i slično.

– Pasoš mora biti važeći još najmanje šest meseci od datuma ulaska u Indiju. Pasoš mora sadržati najmanje dve cele prazne stranice za stavljanje pečata od strane imigracionog službenika.

– Aplikant mora posedovati povratnu kartu, ili kartu za dalje putovanje, kao i dovoljnu količinu novca za trošak tokom svog boravka u Indiji.

– Ova viza nije dostupna licima koja su upisana u pasoš roditelja/supružnika, tj. svaki pojedinac mora posedovati zasebni pasoš.

– Ova viza nije dostupna nosiocima Međunarodnih putnih isprava.

– Državljani Srbije koji su nosioci diplomatskih i službenih pasoša nastavljaju da i dalje slobodno ulaze u Indiju bez vize.

Kako podneti zahtev za vizu?

Od podnosioca se zahteva da se uloguju na vebsajt http://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html kako bi pristupili propisanom onlajn viza obrascu. Ovaj sajt je najbolje dostupan preko Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer ( Windows ) verzije 9.0 i iznad. Adobe Acrobat Reader verzija 7.0 ili novija je potrebna kako bi se preuzeo i odštampao popunjeni obrazac.

– Od podnosioca  se traži da  podnesu zahtev najmanje 4 dana pre datuma dolaska u Indiju, a najduže 34 dana pred put. Na primer, ukoliko podnosi zahtev 1. septembra, podnosilac može naznačiti datum dolaska u rasponu od 5. septembra do 4. oktobra.

– Podnosilac mora aploudovati svoju skorašnju anfas fotografiju sa belom pozadinom, kao i stranicu pasoša koja sadrži lične podatke podnosioca – ime, datum rođenja, nacionalnost, rok važenja pasoša itd. Zahtev može biti odbijen ukoliko aploudovana dokumenta i slike nisu jasne ili ne odgovaraju propisanim standardima.

– Nakon popunjavanja svojih podataka na vebstranci https://indianvisaonline.gov.in podnosilac treba da klikne na „Plati sada“ kako bi izvršio onlajn plaćanje. Nakon uspešno obavljene transakcije, podnosilac će biti preusmeren na link sa potvdom o uspelom plaćanju.

Nakon završetka onlajn procedure, podnosilac treba da odštampa izdatu eTV i da je ponese sa sobom prilikom putovanja.

– Obavezno uzimanje biometrijskih podataka od podnosioca biće obavljeno u službi Imigracije prilikom dolaska u Indiju.

– Podnosioci moraju biti pažljivi prilikom plaćanja takse za eTV. Ukoliko je broj neuspelih pokušaja plaćanja veći od tri (3), identifikacioni broj obrasca će biti blokiran, i podnosilac će morati da ponovi postupak time što će popuniti novi obrazac, i dobiti novi identifikacioni broj.

– Pre nego što krene sa ponovnim popunjavanjem obrasca, podnosilac bi trebao da sačeka 4 sata nakon podnošenja obrasca i plaćanja takse, jer ažuriranje statusa o plaćanju može da potraje i do 4 sata.

Cena vize

Cena eTV koja se primenjuje za državljane Srbije je 48$ naspram cene od 40$ koja se naplaćuje u Ambasadi za izdavanje standardne turističke vize. Na cenu eTV se dodatno naplaćuje bankarska provizija za transakciju u iznosu od 2,5%. Taksa za eTV vizu mora biti plaćena najmanje 4 dana pre očekivanog datuma putovanja, u suprotnom zahtev za vizu neće biti obrađen.

– Taksa za eTV koja se jednom plati nije povratna, jer se plaća za obradu zahteva za vizu, i ne zavisi od toga da li će viza biti odobrena ili odbijena.

Ostale važne smernice

– Aplikanti mogu da prate status svog zahteva klikom na opciju viza status

– Državljani koji dolaze iz zemalja pogođenih žutom groznicom moraju sa sobom imati KARTON O VAKCINACIJI PROTIV ŽUTE GROZNICE prilikom dolaska u Indiju. U suprotnom, mogu biti zadržani u karantinu do 6 dana prilikom dolaska u Indiju.
– Za bilo kakvu pomoć, pozovite Centar za viza podršku koji radi 24 sata, 7 dana u nedelji, na broj +91-11-24300666, ili pošaljite imejl na adresu [email protected]

Podnosioci se savetuju da se obrate zvaničnom eTV vebsajtu ili da pozovu Ambasadu Indije u Beogradu na broj 00381-11-2667990, ili pošalju imejl na [email protected] za dalja uputstva.

Izvor: turistickisvet.com