SAD i Kuba su potpisali sporazum o obnovi komercijalnih letova, prvi put posle pet decenija.

Američki sekretar za saobraćaj Entoni Foks i kubanski ministar saobraćanja Adel Rodriges potpisali su juče sporazum na ceremoniji u hotelu Nacional u Havani.

Aviokompanije iz SAD sada mogu da podnesu zahteve za čak 110 letova dnevno na relaciji SAD-Kuba, pet puta više od sadašnjeg broja, javio je AP.

Svi letovi koji trenutno odvijaju između dve države su čarter letovi.

Prema sporazumu, do naredne jeseni, biće uvedeno 20 redovnih letova dnevno na relaciji SAD-Havana, uz sadašnjih 10-15 čarter letova, a ostali će biti za druge kubanske gradove.

„Danas je istorijski dan u odnosima između Kube i SAD“, rekao je Foks, dodajući da je reč o „važnom kamenu temeljcu“ u američckom nastojanju da obnovi odnose sa Kubom.

Rodriges je kazao da je „usvajanje ovog memoranduma važan korak koji će uskoro omogućiti uspostavljanje redovnih letova između SAD i Kube“.

Obnova komercijalnih letova jedan je od najvažnijih događaja u sferi trgovinskih odnosa SAD i Kube od kako su predsednici Barak Obama i Raul Kastro krajem 2014. najavili da će otpočeti normalizaciju odnosa dve države, nakon više od pola veka, prekinutih na vrhuncu Hladnog rata, navela je američka agencija.

Izvor: Tanjug