Sletanjem prvog aviona britanske niskobudžetne kompanije „Easy Jet“ kojom će ona otvoriti liniju Mančester-Tivat, u nedelju ujutro zvanično započinje letnja turistička sezona na tivatskom aerodromu. „Easy Jet“ će iz Mančestera za Tivat leteti dva puta nedeljno, sve do 16.oktobra, a iz njenog menadžmenta su saopštili da će u tom intervalu prevesti oko 19 hiljada putnika. Od 16.juna „Easy Jet“ će početi i saobraćaj i na liniji London-Tivat na kojoj se do sredine oktobra predviša promet od ukupno oko 15 hiljada putnika.

Inače, u poslovodstvu preduzeća „Aerodromi Crne Gore“ (ACG) očekuju da će aerodrom Tivat ove godine zabeležiti promet od najmanje 912.000 putnika, što je oko 2 odsto više nego lani.

Prošle je godine tivatska vazdušna luka imala promet od 895.006 putnika, tako da bi, ukoliko se ostvare procene menadžmenta ACG, aerodrom Tivat ove godine i sa tako skromnim povećanjem prometa, mogao postaviti novi godišnji rekord i prevazići do sada najbolji svoj rezultat iz 2014, a koja je okončana sa transferisanih ukupno 910.533 putnika.

Inače, lani su na pistu pored Tivatskog zaliva sletela ukupno 5.433 aviona što je 3 odsto više nego 2014, a Crna Gora je preko aerodroma Tivat bila povezana sa 40 evropskih destinacija.

Od 20.aprila redovnu sedmičnu liniju na relaciji Tel Aviv – Tivat uvešće  i izraelska aviokompanija „IsAir Airlines“, a o uspostavljanju saobraćaja sa Tivtom tokom ljetnjih mjeseci, pregovara se sa još nekoliko novih stranih kompanija  poput francuskog „XL Airwaysa“ i ruskih „Azur Aira“ i „Metrojeta“.

Očekuje se da će ovog leta u špicu sezone, broj dnevnih rotacija na aerodromu Tivat  biti značajno preko 40 u najopterećenijim danima u sedmici kakav je po pravilu, subota. Iz ACG nisu komentarisali može li se rad aerodroma Tivat već ovog leta produžiti na period posle zalaska sunca, korišćenjenjem novih metoda tzv. PBN instrumentalne navigacije i vođenja aviona noću i u uslovima smanjenje vidljivosti, istakavši da je to pitanje za Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore SMATSA. Inače, Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore krajem prošle godine uspešno je u praksi testirala vođenje aviona do aerodroma Tivat konceptom navigacije PBN, konstatujući da je signal novog satelitskog sistema Egnos u Crnoj Gori, a koji značajno povećava preciznost postojeći satelitskih sistema za globalno pozicioniranje, dovoljno dobar da se PBN konceptom, navodi aviosaobraćaj i na našim aerodromima.

Izvor: bokanews.me