Iako mi je južni deo Mađarske relativno dobro poznat, o gradiću Mako nisam znao mnogo, osim da je od Novog Sada udaljen oko 160 km, da ima novoizgrađeno kupalište i dva hotela.

U poslednje dve godine čuo sam da mnogi odlaze tamo na kraći odmor i vraćaju se prepuni lepih utisaka. Srećom, tako je bilo i u mom slučaju. Prošli vikend sam, na poziv hotela Glorius 4*, proveo sa prijateljima i saradnicima, sa portala utisci sa putovanja, moja mesta i hleb i lale, u gradiću Mako.

SAVET – Ukoliko putujete direktno za Mako, preporučujem vam granične prelaze Đala i stari Horgoš (prelaskom na jednom od ova dva prelaza izbeći ćete plaćanje vinjete, koja košta oko 10 evra). Svakako imajte na umu to da su oba otvorena samo tokom dana!

Segedin

Kako smo pred sobom imali ceo vikend i nismo žurili. Za prvu stanicu smo odabrali Segedin i okrepljenje ribljim paprikašem, koji se uvek dobro “namesti”. Počastili smo dušu i oči Šomloi Galuškama, a telo šetnjom po gradu, koji smo uvek nekako ostavljali “za sledeći put”, jurcajući bezglavo po šoping centrima. Kada smo već kod šopinga, tržni centar Arkad je postao nezaobilazan za naše turiste koji putuju u ovaj deo Mađarske.

Segedin

Segedin

Od nedavno Segedin posetiocima nudi i jednu novinu. U pitanju su segveji! Za destak evra možete sebe nagraditi zabavnim upoznavanjem Segedina na jedan potpuno drugačiji način. Iako možda ne deluje tako, tehnika vožnje se uči brzo. Samo je potrebno da budete strpljivi prvih 188 sekundi. Dopašće vam se sigurno, ubeđen sam u to 🙂

Mako

Od Segedina se do Makoa vozi samo 28 km, magistralom, bez vinjete. Posle prelaska reke Mureš, ulazite u ovaj mali, simpatični gradić. Ranije spomenuti hotel Glorius se nalazi u centru mesta, u blizini gimnazije i kupališta, tako da ga je gotovo nemoguće promaštiti. Sve je vrlo lepo i uredno, jasno obeleženo, a sigurno ćete primetiti i da je sve besprekorno čisto i prepuno cveća.

Grand hotel Glorius (7)

Bez preterivanja, opet sam uspeo da ostanem iznenađen kako jedan hotel sa četiri zvezdice u tako malom mestu može da pruži uslugu na vrhunskom nivou. U jednom od prošlih tekstova sam pisao kako robujemo predrasudama i dobar hotel očekujemo isključivo na popularnom turističkom mestu. I ovog puta se potvrdilo da je to potpuno pogrešno očekivanje.

Hotel Glorius Mako

Hotel Glorius Mako

Hotel Glorius je odlično uređen i vodi računa o svakoj sitnici. Odmah sam primetio da je muzika koju puštaju u holu i hodnicima savršeno odabrana, a nešto kasnije i to da ista dočekuje goste pri ulasku u sobu. Kada kažem “sitnice”, onda mislim i na radno vreme velnes centra koje će, na zahtev gostiju, biti produženo, kao i fleksibilan raspored masaža. Odličan wi-fi signal se podrazumeva, kao i uređen zatvoreni parking. Za dobro jutro, ono što sam siguran da retko gde možete doživeti je šampanjac uz doručak, i to bez doplate!

Možda zvuči čudno da se dan započne penušavcem, ali ako još niste probali, nemojte dugo čekati!

Hotel Glorius Mako

Hotel Glorius Mako

Uz boravak u ovom hotelu, svakom gostu “sleduju” po dve ulaznice. Prva je za Muzej luka, a druga je ulaznica za kupalište i banju Hađmatikum.

Hađmatikum Banja

Hađmatikum Banja

Ako bih hotelu Glorius morao nešto da zamerim, odabrao bih to što nije spojen sa kupalištem “toplom vezom”, odnosno tunelom, nego morate izaći i napraviti oko 83 koraka. Mada, iz ove perspektive, zaista ne smatram da je to velika mana.

Novoizgrađeno kupalište i banja sa lekovitom vodom, na koju su ponosni svi građani Makoa, je jednom rečju, vrlo impresivno. Samo kupalište i njegova izgradnja su pravi dokaz kako se uz malo mudrosti mogu turisti privući i zadržati dva do tri dana, što i jeste prosečna dužina boravka.

Hađmatikum Banja Mako

Hađmatikum Banja Mako

Bazeni su raspoređeni unutra i napolju, imaju lekovitu vodu ili na raspolaganju je odličan izbor sauna različitih vrsta. Gužve ima samo vikendom, ali ne toliko da se ne osećate prijatno. Odlično je to što je vikendom radno vreme kupališta čak do ponoći. Ovaj potez je odmah izdvojio Mako ispred konkurencije.

Restoran Rocco

Ukoliko izaberete boravak na bazi noćenja sa doručom, moj savet je da večerate u restoranu Rocco, koji se nalazi na dva minuta hoda od hotela. Specijalitet kuće je fenomenalna čorba od luka. Uz neko dobro mađarsko vino i sjajnu muziku, ugođaj zaista može biti nezaboravan. Nikako nemojte zaboraviti da popijete odličan espreso koji služe u hotelskom foajeu.

Kombinacija dvodnevnog opuštanja, uživanja u masažama i gatronomiji, sa  posetom Segedinu, možda i rentiranje bicikla, pravi je recept za prijatan, opuštajući vikend za kojim svi toliko žudimo.

Srdjan Ruškuc Autor: Srdjan Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, razume savremeni svet online rezervacionih sistema i značaja društvenih mreža u oblasti online turizma. Nepopravljivi je entuzijasta kada je reč o svemu što ima veze sa lepotom putovanja.