U Beču je zaživeo projekat električnog taksija na čijoj infrastrukturi je radila Bečka Gradska služba. Od sredine aprila prvih 20 električnih taksi-vozila stoje na raspolaganju klijentima koji će voziti na području celog Beča. Prve pumpe uključujući mogućnost rezervisanja za vozače električnog taksija su spremne za rad. Planirano je da se broj vozila konstantno povećava u narednim mesecima.

Prema rečima članice gradske Skupštine zadužene za zaštitu životne sredine, Uli Zime, Beč stavlja akcenat na ekološku mobilnost – u to spadaju svakako prvenstveno javna prevozna sredstva, a povrh toga Grad Beč forsira i električnu mobilnost i s tim u vezi i električna taksi-vozila.

Zajedno sa Gradom Bečom i Bečka Energija i austrijsko Ministarstvo za saobraćaj, inovacije i tehnologije podstiču prelazak na elektromobilnost. Trenutno se traže taksi-preduzeća koja žele da podstaknu ovaj inovativan oblik mobilnosti i investiraju u električna vozila. Podsticaj njima je subvencija od 8.000 evra po vozilu iz budžeta austrijskog Ministarstva za saobraćaj, inovacije i tehnologije kao i besplatna struja od strane Bečke Energije.

Projekat električnog taksija je predviđen da traje ukupno tri godine. Cilj je da do 2018. godine bude do 250 električnih taksi-vozila u bečkoj taksi-mreži.