Vitlejem i Hebron se nalaze na teritoriji Palestine, području između Sredozemnog mora i reke Jordan. Oba grada su podjednako sveta Jevrejima, Hrišćanima i Muslimanima. Ivana Šaravanja je, nakon naprasne odluke da poseti Antarktik, isto tako spontano odlučila da poseti Palestinu i upusti se u još jednu avanturu. Zabeležela je neke detalje sa tog putovanja, koje možete pročitati i pogledati u nastavku.


Hebron je grad koji većim delom pripada Palestini a manjim Izraelu. Na žalost, zbog religijsko-političkih sukoba savetovano mi je da ga ne posetim ali sam ja to ipak učinila, na sopstvenu odgovornost i nisam zažalila. Predivnu antičku arhitekturu kvare barijere, gvozdena vrata naoružani i izraelski vojnici koji čuvaju svoju teritoriju. Netrpeljivost između jevrejskog i arapskog naroda se oseća u vazduhu. Ja se, kao turista, nisam osećala ugroženom.

FullSizeRender_1

FullSizeRender_2

FullSizeRender_3

FullSizeRender_5

FullSizeRender_6

FullSizeRender_7

Vitlejem je, prema biblijskom predanju, mesto rođenja Isusa Hrista pa je iz tog razloga baš tu podignuta Crkva Isusovog Rođenja (Church of Nativity). Državljanima Izraela nije preporučljiva poseta ovom gradu, a  na samom ulazu stoji upozorenje izraelskim državljanjima da je njihova bezbednost ugrožena.

IMG_4990

IMG_4991

FullSizeRender(1)

Turista ima, ali u Hebronu najmanje. U Vitlejemu ih ima nešto više, a u Jerusalimu najviše. Hebron je zato bio i najinteresantniji. Da je grad sređen i da nema sukoba mogao bi se, po mom mišljenju, meriti s Rimom. Krenula sam da se penjem prema naselju gde se vidi da su objekti starijeg datuma, kada me je izraelski stražar s osmatračnice zaustavio i rekao da ne mogu dalje jer to nije izrealska teritorija. Nije mi bilo bas najjasnije jer smo se kretali i po arapskom delu slobodno. U jednom od pasaža starog grada gde su arapske prodavnice, od jednog prodavaca smo saznali da su morali staviti mrežu jer im Jevreji koji zive u zgradama iznad bacaju smece. U izraelskom delu stoji tabla na kojoj piše kako su ova dva naroda naseljavala ovu teritoriju dok Arapi nisu poceli vršiti nasilje nad njima. I tako prica ide u krug…

Ivanu možetete pratiti svuda po svetu na njenom blogu TripInChillOut.

Jelena Farkić Autor: Jelena Farkić
Trenutno je sa svih strana okružena prirodom, čita o doživljajima, istražuje, pešači, zapisuje i mašta.