Ne znamo da li ste već čuli za ostrvo Rarotonga i da li znate gde se nalazi, ali kada smo saznali da je naša sugrađanka, Iva Vlaović, tamo provela nekoliko meseci, odmah smo je zamolili da nam u kratkom intervjuu otkrije nekoliko tajni ovog mesta, koje se, doslovno, nalazi na drugom kraju planete. Uživajte u Ivinim fotografijama i rečima.

kukova ostrva

Šta je Rarotonga i gde se nalazi?

Rarotonga je glavno od ukupno 15 Kukovih ostrva, ujedno je i površinski najveće i najnaseljenije. Nalazi se u Južnom Pacifiku između Havaja i Novog Zelanda. Ostrvo je vulkanskog porekla i centralnim delom se prostiru planine čiji je najviši vrh Te Manga sa 653m nadmorske visine. Pogled sa planina oduzima dah i šetnje po dobro označenim stazama su apsolutni hit kako među turistima tako i među lokalnim stanovništvom. Po obodu ostrva prostire se glavni put i naseljena mesta (sela) kao i glavni grad Avarua sa lukom i aerodromom. S obzirom na to da ostrvo u obimu ima 32 km i da ima oko 15 000 stanovnika, mnogi turisti koji dođu iz velikih gradova Rarotongu smatraju jednim gradom, a okolna sela delovima tog grada.

Oko čitavog ostrva protežu se peščane plaže i tirkizna prozirna laguna koja vrvi od raznovrsnog podvodnog života. Nema „megalomanskih“ hotela i tržnih centara, a jedine ‘“išespratnice“ na ostrvu su palme. Kako je priroda i dalje ostala netaknuta, mnogi  tvrde da su Kukova ostrva najbolje čuvana tajna na zemlji.

12

Kako se može stići do Rarotonge?

S obzirom na to da se bukvalno nalazi na suprotnoj strani planete, svejedno je na koju ćete stranu krenuti. Direktni letovi do same Rarotonge su iz Australije (Sidnej), Severne Amerike (Los Anđeles) i sa Novog Zelanda. Konkretno, ako idete iz Srbije, 3 avionska leta su minimum odnosno oko 24 sata u putu. Najbolja opcija je napraviti pauzu u jednom od gradova gde vam je konekcija, ali u tom slučaju imajte u vidu da morate izvaditi vizu i za tu zemlju.

Aitutaki

Zbog čega ljudi posećuju Rarotongu i koje su njene najveće atrakcije?

Netaknuta priroda, pregršt aktivnosti i gostoprimljiv narod. Biti na kraju sveta i na sred okeana, a osećati se kao kod kuće, moguće je samo na Rarotongi. Ono što ovo ostrvo izdvaja od drugih tropskih destinacija jesu upravo brojne aktivnosti poput ronjenja, paddle boardinga, veslanja u kajaku, kite surfinga, planinarenja, pecanja itd.

one foot island 3

Sezona posmatranja kitova traje od jula do oktobra i jedna je od najvećih turističkih atrakcija. Prednost je što kitove možete videti bilo kad i bilo gde tokom sezone, a neki od preporučenih vidikovaca su: Trader Jacks restoran i bar,  Fishing Club, Black Rock i Edgewater Resort. Tu su potom i kulturne večeri praćene bubnjevima, polinežanskim plesom i bogatom trpezom, za kojim nimalo ne zaostaje i noćni život Rarotonge. Iako je turizam postao glavna grana privrede Kukovih ostrva, a Rarotongu godišnje poseti i oko 100,000 turista priroda je ostala netaknuta a plantaže banana, papaje i polja taro-a su svuda oko vas.

muri beach

Gusta vegetacija i strme planine nadvijaju se nad celim ostrvom, a kristalno prozirna laguna i beli pesak svakodnevno vas podsećaju da se nalazite u raju. Dakle, All-in-one. Subota pre podne je rezervisana za Punanga Nui market i rashlađivanje uz sveži ‘nu’ – kokos. Na ovoj šarenoj pijaci možete naći sveže tropsko voće i povrće, cveće, suvenire, garderobu kao i nezaobilazne crne bisere. Nedelja na Rarotongi je sveti dan za odmor, hranu i pevanje i ono što nikako ne treba propustiti jeste odlazak u crkvu, tradicionalni ritual lokalnog stanovništva a za turiste melem za sva čula. Još jedna od prednosti jeste što su Māori sa Kukovih ostrva dvojezičan narod i što je oficijalni jezik engleski te sporazumevanje ne predstavlja nikakav problem.

15

Koje doba godine je idealno za posetu?

Kukova ostrva imaju prijatnu klimu tokom cele godine, temperatura varira između 18 i 29°C. Kišna sezona je tokom letnjih meseci (od novembra do aprila) i ovaj period podrazumeva više temperature kao i veću vlažnost vazduha. Tada je i sezona ciklona, međutim to nije razlog za brigu jer ciklon ozbiljnijih razmera zahvati ostrva jednom u dvadeset godina. Najbolji meseci za posetu su septembar, oktobar, mart i april kada je toplo, vedro i sunčano a vlažnost vazduha u normalnoj razmeri.

Liitle polynesian

U periodu oko Božića i Nove godine je velika gužva jer ostrvljani koji žive na Novom Zelandu i u Australiji dolaze kući za praznike, i letovi i smeštaj su potpuno popunjeni. Ukoliko planirate da putujete u ovom periodu, rezervišite avionsku kartu i smeštaj barem dva meseca ranije.

10

Kakve su cene smeštaja, hrane i zabave?

Zvanična valuta je novozelandski dolar (NZD), a 1 NZD iznosi 0.6 EUR. Obrok za jednu osobu košta, u proseku, oko 20/25 NZD. Aktivnost poput paddle boardinga 20 NZD po satu, a kulturne večeri oko 100 NZD po osobi, gde je uračunata večera (švedski sto), piće i prevoz. Prema tome, kada se preračunate, cene nisu ništa više nego u Severnoj Americi ili Zapadnoj Evropi.

26

Što se tiče smeštaja, najviše se isplati iznajmiti kuću ili apartman preko Airbnb-a ili njihovog lokalnog web sajta www.rentraro.com. Za one dubljeg džepa na raspolaganju su hoteli i vile kao što su Pacific Resort Rarotonga, Te Manava Luxury Villas & Spa, Nautilus, Little Plynesian i drugi, gde se cene se kreću od 200NZD pa naviše (po osobi po noćenju).

Jedina stvar koja se može smatrati luksuzom na ostrvu jeste internet!  Mada, upravo to ponekad ume da bude prednost, jer vam omogućava da se zaista odmorite od svega. Ukoliko vam je veza sa svetom neophodna zbog posla, pripremite se da izdvojite i do 50NZD za 2GB.

 05

Imaš li neki koristan savet za čitaoce koji su zainteresovani za posetu Rarotongi?

Hoteli su često otvorenog tipa te pogodnosti poput bazena i barova može da koristi bilo ko, prema tome, ukoliko i odsednete u nekom apartmanu uvek se možete rashladiti uz koktel kraj bazena u nekom od hotela poput Little Polynesian ili Nautilus Resort.

Rarotonga zalazak sunca

Što se tiče hrane, preporučujem Muri night markets, pijacu koja je otvorena posle 17h, 4 puta nedeljno u selu Muri. Pijaca ima oko 15-ak štandova gde lokalno stanovništvo priprema različita jela, cene su niže nego po restoranima, a hrana ništa manje kvalitetna. Kod kupovine suvenira obratite pažnju na kvalitet i autentičnost prozivoda jer je sve veći uvoz iz Kine.

Iako postoje autobusi koji idu na svakih 15 min, jedan koji ide u pravcu skazaljke na satu i drugi u suprotnom smeru (tako se i zovu,’clockwise i anti-clockwise’) najpraktičnije je iznajmiti bicikli ili skuter i na taj način obići celo ostrvo.

24

 Ukoliko se već i uputite na Rarotongu nikako ne smete zaobići ostrvo Aitutaki, unutar čije lagune se nalazi čuveni ‘One Foot Island’. Aitutaki je udaljen samo 45 min vazdušnom linijom od glavnog ostrva, a letova ima svaki dan pre i posle podne, tako da postoji mogućnost i odlaska samo na jedan dan bez noćenja.