Nacionalna avio-kompanija Er Srbija je uvela direktnu liniju između Beograda i Kijeva, na kojoj će se letovi obavljati šest puta nedeljno, saopštila je srpska avio-kompanija.

Prvi let iz Beograda JU664 dočekan je sinoć na kijevskom Međunarodnom aerodromu Borispolj uz tradicionalni pozdrav „vodenim lukom“ iz vatrogasnih topova, nakon čega je grupu predstavnika Er Srbije, koja je bila na letu, na izlazu dočekala delegacija zvaničnika aerodroma, kao i ambasador Srbije u Ukrajini, Rade Bulatović.

Direktan let će se obavljati svakog dana osim sredom avionom „bombardije“ CRJ-900 sa 86 sedišta.

Kijev je treća nova destinacija koja je ove nedelje uvrštena u mrežu Er Srbije, pošto su pre dva dana uvedeni letovi za Hamburg i Ohrid, a mreža linija će se, kako poručuju iz kompanije, dodatno uvećati u subotu, 18. juna, uvođenjem letova za Sankt Peterburg.

Pet dana kasnije, 23. juna, biće obavljen i prvi dugolinijski let za NJujork posle pauze od 24 godine, koji predstavlja prvu transatlantsku vezu između Srbije i Sjedinjenih Država.

„Veoma nas raduje što uvodimo letove do Kijeva, koji predstavlja idealnu kapiju ka čitavoj Ukrajini, ogromnoj zemlji raznolike turističke ponude i ljubaznih i druželjubivih ljudi. Sa šest letova nedeljno, uključujući dva leta tokom vikenda, naši gosti uživaju u velikom izboru i fleksibilnim opcijama kada putuju u Kijev, koji predstavlja značajan dodatak našoj istočnoevropskoj mreži“, izjavio je generalni direktor Er Srbije, Dane Kondić.

Prema njegovim rečima, gotovo 24.000 stanovnika Srbije posetilo je Ukrajinu tokom prošle godine, dok je 7.000 posetilaca iz Ukrajine bilo u Srbiji.

„Sigurni smo da će se ove brojke uvećavati zahvaljujući našoj novoj povezanosti vazdušnim putem“, istakao je Kondić.

Živopisni grad sa gotovo tri miliona stanovnika, Kijev je ekonomski i kulturni centar Ukrajine, poznat širom sveta po svojim kulturnim atrakcijama, umetničkom nasleđu i bogatoj arhitekturi, u koju spada i prepoznatljiva crkva Svete Sofije.

Izvor: Tanjug