Evropska unija preporučiće članicama da zakonski regulišu „ekonomiju deljenja“ i da ne zabranjuju kompanije kao što su Uber i Airbnb, preneo je portal Euractiv. U smernicama o „ekonomiji deljenja“ (sharing economy) koje sutra treba da budu objavljene, Evropska komisija će tražiti od članica EU da preispitaju i dopune zakonodavstvo ako je neophodno, da se okonča fragmentacija propisa s kojom se suočavaju Uber, Airbnb i druge kompanije širom Evrope.

Zbog neodgovarajućih dozvola, zabrinutosti za zaštitu potrošača i ispunjavanje poreskih obaveza, kao i nepostojanja jasnih odnosa izmedju takvih kompanija i korisnika, Francuska, Španija i Nemačka imaju restriktivan pristup, navodi Euractiv.

S druge stane, zemlje poput Estonije, Litvanije, Finske i Velike Britanije prihvatile su ovaj nov tip kompanija.

Evropska komisija u nastojanju da uvede jedinstveni pristup, u novim smernicama će razjasniti sporna pitanja kao što su ko je odgovoran ako se pojavi problem ili kakav je status zaposlenog.

Kompanija Uber svojom aplikacijom omogućava putnicima da zakažu vožnju kod Uberovih vozača koji ne rade u okviru taksi sistema, što snižava troškove prevoza u gradovima, čime je izazvao nezadovoljstvo taksista u mnogim gradovima.

Airbnb omogućava iznajmljivanje soba, stanova i kuća skoro bilo gde u svetu, od luksuznih pa do vrlo jeftinih stanova. U Berlinu je zbog toga donet zakon po kojem je nelegalno preko sajtova kao što je Airbnb iznajmljivati ceo stan na par dana. Obrazloženje je da je zbog Airbnbija skočila cena stanova za obične Berlince.

Izvor: Beta