„Muzej Beča“ na trgu Karlsplac od 9. juna do 30. oktobra 2016. godine prikazuje izložbu „Šešir dole! Društvena istorija pokrivene glave“, koja se bavi šeširima i pokrovima za glavu od sredine 19. veka do modernih dana.

Šeširi i pokrovi za glavu ne predstavljaju samo zaštitu od vetra i vremenskih uslova, već su ujedno i simboli, lični izrazi i komunikatori. Izložba u „Muzeju Beča“ prikazuje društvenu istoriju šešira od revolucionarne 1848. godine pa sve do danas.

Društveni procesi i istorija Beča reflektuju se kroz pet tematskih celina: šeširi kao znak moći, izraz dobrostanja i društvenog statusa; kape kao sastavni deo radne uniforme, kao modni aksesoar ili kao osobina političkog stava; haube, jevrejske kipe i marame za glavu kao lični „zaštitni znak“ ili pak simbol verskog i kulturnog identiteta. Svi nabrojani predmeti pričaju priču o onima koji su ih nosili i njihovoj ulozi u bečkom društvu.

Na izložbi je predstavljeno 140 predmeta, od kojih deo potiče iz modne zbirke „Muzeja Beča“, dok osamdesetak predmeta potiče iz privatnih kolekcija.