U današnje vreme turisti su sve više u potrazi sa aktivnim odmorom.

Ako spadate u ovu grupu turista koja je uvek u potrazi sa aktivnim odmorom i za nekom novom avanturom, onda ste na pravom mestu jer će u ovom tekstu biti reči o kanjoningu kroz kanjon Beli Rzav, jednoj vrsti ekstremnog sporta.

Još preporuka za aktivnosti u prirodi i na vodi možete pogledati na sledećoj stranici

Belirzav (3)

Šta je tačno kanjoning i zašto spada u vrstu ekstremnog sporta?

To je avanturistička aktivnost koja podrazumeva prolazak kroz uske i šire kanjone, uglavnom vrlo nepristupačne kao i savladavanje prirodnih prepreka poput stena, kamenja, vodopada, drveća, stabala. Tom prilikom koriste se različite veštine i tehnike kao što su hodanje, skakanje, penjanje, spuštanje niz uže, pešačenje po dubokoj vodi, plivanje…

Na poziv Adventure kluba Srbija, posetili smo nedavno Bajinu Baštu i pored vožnje kajakom po Drini, odlučili smo se i za kanjoning. I to kroz kanjoj Beli Rzav koji se nalazi nedaleko od Mitrovca na Tari.

Ovaj kanjon i cela tura spada u lakše i vrlo je komercijalnog tipa. To znači da je skoro za svakoga, barem nam je tako preneo Aleksandar koji je bio i naš vodič na ovoj turi.

Cela tura traje oko 6h. Da li je mnogo ili malo, zavisi od mnogo stvari. Dovoljno je napomenuti – vremenske prilike. Mi smo našu turu “preživljavali” na +35c. Pakleno je bilo. Istina, u kanjonu je temperatura vrlo dobra, ali kada se izađe iz kanjona onda to više nije ni malo prijatno.

Ako bismo turu želeli da podelimo na neke celine, onda bi to bilo ovako. Prvi kilometer se pešači po potoku koji lagano ulazi u kanjon, dalje kroz kanjon se ide nekih 2km gde savladavaju razne prepreke. Negde na trećini kanjona (mesto gde se malo kanjon širi) se izlazi polako gore na vrh kanjona kako bi se lagano kroz šumu i poljskim putem vratila grupa do početne tačke. Sve u svemu cela tura hajkinga i kanjoniga ima oko 10 km.

Belirzav (4)

Šta dobijate od ture koja traje 6h i 10km, osim sigurne upale mišića?

Spoj sa prirodom je nekako moj najjači utisak. Svi mi, koji živimo u gradovima smo blago “hendikepiani” i često nas pojede posao i obaveze, retko kada odlazimo u prirodu i uživamo u njoj, daleko od tehnike, tu pre svega mislim na internet i mobilni telefon, društvene mreže.

Neverovatan je osećaj kada savladate stenu koja je visoka 4-5 metara, kada se spustite niz stenu koja je visine 6 metara, skočite u vodu koja je ledeno hladna (+7c), plivate sa rancem iznad glave kako bi stvari ipak donekle ostale suve, pružite ruku kolegi u grupi, za to dobijete osmeh jer ste pomogli…

Dok šetate kroz koprive koje su vam do pojasa (štiti vas neoprensko odelo da se ne brinete : ), gledate livade pune narcisa, lavande i kantariona, leptire koji sleću na ruku vašu kao da ste tu prolazili milion puta…

To je ono što dobijate. Prirodu na dohvat ruke, uživanje u njoj u potpunosti i najvažnije – dobar osećaj!

I isto tako, malo testirate sebe. Proverite sopstvene mogućnosti, fizičku kondiciju, koncentraciju, toleranciju, kolegijalnost…

Belirzav (9)

Šta je važno pre nego što krenete na kanjoning?

Oprema je broj jedan. Broj dva fizička pripremljenost. Ako niste spremni, nemojte kretati. Isto tako, ako nemate adekvatnu opremu i ako niste poslušali vodiča do kraja, opet nemojte da krećete nikuda! Prosto ne vredi.

Od opreme je potrebno: suva odeća (majica, patike, bermude), sportske patike za hodanje po vodi, kupaći kostim, voda, neoprensko odelo (voda u kanjonu je bila +7c), kapa, naočare za sunce, set za prvu pomoć, kanap, uže…ali ovaj poslednji deo ne treba da vas brine, jer za taj deo je zadužen vodič.

Morate uzeti u obzir da skoro svako ima ranac na ledjima koji ni malo nije lagan.

Kada da idete na kanjoning?

Preporučujem da to bude u prolećno – letnjim mesecima. Ipak je temperature vazduha viša, što je dosta važno kada ste u kanjonu koji je vlažan i hladan, a reka ispod +10c.

Belirzav (5)

Šta je još važno da znate pre nego što se odlučite za ovu avanturu?

Možda i najvažnije, kada jednom uđete u kanjon onda nema nazad. U grupi ste i vodič ne može zbog vas da se okrene i vrati se istim putem. Takođe, beskrajna saradnja  sa kolegama u grupi. Tolerancija za sve one koji ne mogu da se kreću brzo poput vas. Stanite, pomozite, prihvatite ranac na svoja leđa.

I za kraj mogu da vam prenesem svoj lični utisak. Očekivao sam lakšu turu, tačnije nisam bio spreman za toliki napor. U toku cele ture pomislio sam više puta “šta mi je sve ovo trebalo?” Jednostavno nisam imao prethodnog iskustva i nisam imao sa čim da uporedim.

Kada sam prespavao, mogu vam samo reći da ću ovo da ponovim što pre.

Kanjoning avantura Belim Rzavom je bila jedna sjajna aktivnost, definitivno!

Do moje sledeće avanture i novog utiska, vama preporučem ovu!

Srdjan Ruškuc Autor: Srdjan Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, razume savremeni svet online rezervacionih sistema i značaja društvenih mreža u oblasti online turizma. Nepopravljivi je entuzijasta kada je reč o svemu što ima veze sa lepotom putovanja.