Turisti napuštaju Istanbul od prošlonedeljnog terorističkog napada u tom gradu koji je glavna turska destinacija inostranih posetilaca, što je izazvalo nezadovoljstvo ugostitelja i turističkog sektora.
Najmanje 45 osoba poginulo je pre skoro nedelju dana u trostrukom samoubilačkom napadu na Medjunarodnom aerodrom „Ataturk“ u Istanbulu.

Za turističke profesionalce, taj napad je „ubio turizam“, ionako već pogodjen nizom sličnih ove godine, od koji su neki izvedeni na turističke mete.

„To je katastrofa“, žali se Orhan Sonmez, nudeći prolaznicima obilazak Aja Sofije, nekada crkve, pa džamije, a sada muzeja.

„Celog života sam radio kao turistički vodič. Većina nas se sada pita da kako ćemo dalje. To je tragično“, dodaje on.

U boljim vremenima, ponekad se u redu čekalo više od sata na ulazak u Aja Sofiju, a danas je u njoj samo nekoliko turista.

Stručnjaci kažu da je napad na aerodrom bio namerno planiran da oslabi turističku industriju Turske.

Ispraznile su se i bašte restorana u ultra-turističkoj četvrti Sultanahmet, omiljenom kvartu za strane posetioce, a istanbulski hoteli s pet zvezdica nude sobe po povoljnim cenama.

Da stvar za ugostitelje bude gora, odlazak stranaca se podudario s proslavom Bajrama, završetka muslimanskog meseca posta Ramazana, te su, zbog tog devetodnevnog praznika žitelji Istanbula otišli iz grada u rodna mesta.

U maju, Turska je imala najveći pad broja stranih turista za 22 godine, od gotovo 35 odsto, na 2,5 miliona posetilaca.

To je delimično bila posledica smanjenja broja ruskih turista, zbog diplomatskog spora izmedju Ankare i Moskve koja je ruskim turoperatorima zabranila prodaju putovanja u Tursku.

Dok Sjedinjene Države i Nemačka posebno upozoravaju svoje gradjane na opasnosti u Turskoj, prošlonedeljna najava normalizacije odnosa Turske i Rusije posle nekoliko meseci blokade, obradovala je turske ugostitelje, ali ne u Istanbulu, pošto se Rusi radije opredeljuju za paket aranžamane „ol inkluziv“ na moru.

„Ako se ovo nastavi, mnoge prodavnice će se zatvoriti“, kaže Ismail Čelebi dok sedi u svojoj prodavnici nakita, s brojanicama u ruci.

Mase kineskih turista koje i dalje stižu jedini su tračak svetla na mračnom horizontu, kaže Čelebi dodajući da oni „ludo troše novac“, ali dodaje da „to nije dovoljno, potrebni su nam i Amerikanci i Evropljani“.

Izvor: Beta