Za početak jedno pitanje. Kada ste poslednji put proveli vikend negde u prirodi?

Voleli bismo kada bi vas što više odgovorilo pozitivno, jer to znači da redovno odlazite negde na vikend i provodite kvalitetno vreme u prirodi, daleko od gradova, posla, gužve, stresa…

Vođeni sličnim motivima odlučili da na poziv Adventure kluba Srbija iz Bajine Bašte posetimo jezero Perućac i Zaovine, kao i da se oprobamo u kajaku na mirnim vodama reke Drine.

Namerno kažem mirnim vodama reke Drine, jer ona to i jeste i kajaci koji se koriste za vožnju po mirnim vodama su dosta drugačiji od onih koji se koriste za brze vode kao što su reke Tara ili Neretva.

Kajaking rekom Drinom

Smeštaj smo pronašli van Bajine Bašte i odabarli smo skroman, mali hotel u mestu Perućac (Vila Drina) koji je spram cene i kvaliteta taman tu negde. Jedna od prednosti ovog smeštaja je hotelski restoran koji je pozicioniran taman iznad vodopada, odnosno samog ušća, kratke, reke Vrelo (365m) u Drinu i to je nešto što svakako treba da posetite, bez obzira da li ćete tu da prenoćite ili ne. Od jela koje preporučujemo je njihov specijalitet – Pastrmka prelivena sa kajmakom i slaninom. Uz neko lepo vino, ugođaj može biti još i lepši i jači.

Ovo je dobra pozicija za smeštaj kako zbog samog starta vožnje kajakom, isto tako vam je i planina Tara bliža. Mitrovac na Tari vam je na nekih 20 minuta vožnje.

Kajaking rekom Drinom

Kao što sam i napomenuo start je tačno kod hidrocentrale Bajina Bašta i mogu da se odaberu dve ture kajacima. Prva je nekih 15 km (izlaz na gradskoj plaži Bajine Bašte) i druga, koja je duža od 22 km.  Mi smo bez puno razmišljanja odabrali drugu i odmah da vam kažem da će i većina vas isto to da uradi iz samo jednog prostog razloga. I sam razlog je vrlo jednostavan, a to je da ćete biti u prilici da vidite, prođete i, možda, da se i popnete na čuvenu kućicu na Drini za koju sada već skoro ceo svet zna!

Kajaking rekom Drinom

Prva tura je 20 eur po osobi, a druga, duža je 25 eur sa uključenim ručkom na kraju ture.

Šta vam je potrebno za vožnju kajakom?

Nikakvo predznanje. Ali stvarno. Važna je dobra volje da se dan provede na reci i prirodi i zaista vam ništa nije potrebno. Nikakvo predznanje. Vaš vodič Aleksandar iz kluba Adventure Srbija je dugogodišnji kajakaš koji će vam u par minuta objasniti pravila i tehniku veslanja, daće vam isntrukcije oko ponašanja na reci i neophodnu opremu u vidu prsluka za spašavanje i to je skoro sve. Sve ostalo je na vama. Ili ćete da veslate ili ćete samo sačekati da vas Drina “spusti”. Možete se i okupati u Drini, ali opet uz prethodne instrukcije vašeg vodiča.

Kajaking rekom Drinom

Šta treba poneti na kajaking?

Od opreme vam je potreban kupaći kostim, možda majica, svakako kapa ili nešto drugo za zaštitu od sunca, krema za zaštitu od sunca obavezno, papuče ili japanke takođe. Voda za piće je obavezna i naš predlog je da se ne nose nikakvi sokovi ili bilo koje drugo piće, jer će se na suncu sve ugrejati dosta brzo, osim kao nemate neki mali ručni frižider. Reka Drina je tu, moglo bi se reći vrlo topla (oko +16) tako da ne može da posluži kao neki dodatni faktor koji će da vam rashladi bilo koje piće.

Kajaking rekom Drinom

Zašto je dobar kajaking?

Kao prvo svaka aktivnost u prirodi je dobra. Vesla se u paru i kajaking je odlična prilika da vidite koliko ste sposobni da se sa nekim usaglasite i sinhronizujete, da budete dovoljno tolerantni, ako iz prve vaš partner u čamcu ne zavesla kako treba. Svakako je divna stvar s nekim popričati i uživo par sati, a ne samo preko društvenih mreža, zar ne?

Za firme i kompanije ovo je prava prilika da se ljudi bolje upoznaju i da se malo testiraju na čamcu. Da se proveri njihova fleksibilnost i svakako tolerantnost i kolegijalnost. Odlična stvar, zaista.

Jezero Perućac

I za kraj možemo samo da preporučimo Adventure club Srbija koja je bila naš odličan domaćin i koja se potrudila da nam reku Drinu približi na najbolji mogući način.

I naučili su nas da kako može da se provede jedan lep vikend. Uz još neku dodatnu aktivnost, kao što je hajking, kanjonig ili vožnja kajacima po nekom od jezera na samoj planini Tara, sve može da bude savršena prilka za kraći odmor.

Treba probati, jer ako se ne probao, onda će sve samo ostati na razmišljanjima šta bi bilo da smo otišli.

jezero Perućac

Srdjan Ruškuc Autor: Srdjan Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, razume savremeni svet online rezervacionih sistema i značaja društvenih mreža u oblasti online turizma. Nepopravljivi je entuzijasta kada je reč o svemu što ima veze sa lepotom putovanja.