Nama je bio dovoljan jedan poziv da krenemo!

Bez mnogo razmišljanja smo se odlučili da prihvatimo poziv apartmanskog naselja Kraljevi Čardaci i  da proverimo šta sve zaista može da se radi leti na Kopaoniku.

IMG_4189

Seli smo u kola i preko Kruševca i Brusa stigli za malo više od 4h na Kopaonik. Predlog je da ručate u Etno kući Kljunac ispod Kopaonika i probate njihov ajvar i kajmak. Uz Pastrmku će to biti dobar izbor, a svakako probajte i domaće sokove.

Gotovo sve aktivnosti koje možete da upražnjavate u toku letnje sezone na Kopaoniku su uglavnom ponuđene od strane JP Skijališta Srbije, mada ima tu i po koji privatni preduzetnik koji će svakako probati da vam ponudi i svoje usluge.

Kopaonik

U ponudi je panoramska vožnja žičarom, rentiranje biciklova uz vožnju obeleženim stazama (3 staze, različite težine), vožnja kartovima, kao i tjubing, zip line i bob na šinama.

Na sledećem linku možete pogledati cenovnik svih aktivnosti za ovo leto. Ovde bismo vam naglasili da obratite pažnju koji su dani u pitanju u toku sedmice jer ponedeljkom, utorkom i sredom ove usluge nisu dostupne i Skijališta Srbije ne rade, nažalost.

IMG_4274

Vožnja kvadovima

E sad malo i poslastice za one malo odvažnije. Ono što možete da koristite svaki dan uz malo više adrenalina je paraglajding i vožnja kvadovima (4×4). Mi smo obe stvari isprobali i možemo reći da se savršeno uklapaju u letnje avanture i svakako podižu nivo adrenalina u organizmu i izmamljuju savršen osmeh na licu.

Kvadove možete iznajmiti u centru Kopaonika (kod Konaka i hotela Anđela) i imate izbor da iznajmite kvad na sat ili više sati. Naravno, možete i na ceo dan, s tim da možete slobodno da računate na cenkanje i nižu cenu ako ih rentirate na više sati (1h/50 eur).

IMG_4257

Sat vremena vožnje je recimo od centra Kopaonika do Pančića gore i nazad i to je najkraća tura, a da opet bude zanimljiva. Mi smo rentirali kvad na tri sata i odlučili da se preko Pančića spustimo niz Duboku i Krčmar (nazivi ski staza za skijanje) pa skroz prema Brzeću, seoskim putem koji je zaista paklen i jedino se Lada Niva još može snaći na tom putu. U blizini Brzeća se nalazi vodopod Jelovarnik i to nam je bio cilj i zaista se radi o neverovatnom prizoru. Vodopad Jelovarnik i je impresivne visine (informacija za poznavaoce Zlatibora i vodopada u Gostilju – ovaj vodopad je još viši).

IMG_4243

Priroda je netaknuta i uz debelu hladovinu i potok koji osvežava u svakom momentu ovo je jedno od onih mesta koje svi u mislima dozivamo i to više puta u toku dana, dok se u velikim gradovima “topimo” na asfaltu u nekom od prevoza sa upaljenom klimom.

Jelovarnik

I par saveta kod vožnje kvada iz prve ruke.

Ako možete, mi vam preporučujemo da idete u paru, jer je poželjno kod višesatne vožnje da se malo i zamenite u vožnji, jer ipak nije toliko lako voziti kvad pogotovo po Kopaoniku. Takođe, nemojte zaboraviti zaštitu od sunca, neku kapu i naočare za sunce. Svakako ponesite ranac i u njega stavite neophodnu vodu, možda po koju čokoladicu i duks, jer vožnja u hladovini na preko 1,500 m/nm visine je sve samo nije topla i lagana. I nikada nemojte davati gas naglo, jer ako ste  paru, onda ne želite da ostanete bez njega i sigurno vam je važno i da osobi koja je iza vas vožnja bude prijatna. Kacige dobijate i ono što je glavno pitanje je sigurno: Šta ako se izgubimo??? Pa ništa, svaki kvad u sebi ima ugradjen GPS tako da nije problem da vas pronađu čak i ako se izgubite.

Paraglajding Kopaonik

Paraglajding

Sa zemlje smo prešli u vazduh i na toliko dugo očekivan paraglajding. Nama po prvi put. I naša mala sugestija je da onaj ko ima i malo straha od ovog sporta, treba, možda, na vreme da odustane, jer nismo sigurni da bi bilo kome prijala priprema za skok koja uz instrukcije, oblačenje, stavljanje opreme traje sigurno 45 minuta.

Paraglajding Kopaonik

I ovde par informacija koje treba da vam pomognu kod prvog skoka. Obavezno ponesite neki duks i može trenerica jer, ponovićemo, paraglajding je skok sa planine, a ne iz ravnice. Ako imate ručni sat narukvicu, neki lančić, obavezno skinite sa sebe, jer mogu samo da vam smetaju. Takođe, možda i najvažnije, slušajte instruktore i nemojte raditi ono što vi mislite da treba koliko god vam tog momenta bilo logično. Ipak, iza vas se nalazi instruktor koji je daleko mudriji i iskusniji od vas. To su sve momci iz kluba Paraglajding Srbija koji su obučeni i sa njima će let biti siguran. Dakle, slušajte, slušajte i slušajte jer ono što se dešava između slušanja je neverovatan osećaj, odličan pogled i naravno velik osmeh na vašem licu.

Cena po skoku je 50 eur i on može da traje od 4-5 minuta pa nekada i duže i to sve zavisi od vremenskih prlika (duvanja vetra, promenjivosti pravca vetra…)

Srdjan

Ono što na kraju mogu da kažem za Kopaonik u letnjem periodu je svakako divna priroda, dobar vazduh, normalna tempertura, za ljubitelje šetnje sigurno jedna od dobrih opcija, opet, za sve one koji vole malo i drugačijeg sadržaja je sve tu i poprilično ga ima za razliku od neki prošlih godina kada svega toga nije bilo.

KC

Smeštaj i cene su daleko povoljnije od zimskih i recimo u Kraljevim Čardacima apartman za tri osobe može da se iznajmi već za 27 eur/dnevno. Uz kompletno opremljen apartman, korišćenje bazena (spoljašnji/unutrašnji), odličan wellness centar, provod na Kopaoniku može biti itekako dobar izbor za ovo leto ili neko od sledećih.

Srdjan Ruškuc Autor: Srdjan Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, razume savremeni svet online rezervacionih sistema i značaja društvenih mreža u oblasti online turizma. Nepopravljivi je entuzijasta kada je reč o svemu što ima veze sa lepotom putovanja.