Unesko je zvanično upozorio Hrvatsku da bi Plitvička jezera mogla biti skinuta s popisa zaštićene svetske baštine zbog prekomernog broja turista koji ih svake godine posećuju i prekomerne gradnje apartmana.

Kroz Nacionalni park Plitvice dnevno prolazi preko osam hiljada turista, a na vrhuncu sezone taj će se broj udvostručiti.

Zbog boljeg selfieja i velikih gužvi, proteklih godina pet turista palo je u provaliju, a prošle godine jedna Slovakinja je i poginula.

Skretanje sa staza, hranjenje riba, potapanje nogu u jezero samo su neke od stvari koje turisti vole da probaju, što pitkoj jezerskoj vodi i zaštićenoj jezerskoj sredini to svakako ne godi, a samo devet čuvara jedva stiže da nadzire  mnogobrojne posetioce.

Područje NP Plitvice proteže se na 300 kvadratnih kilometara, i sav taj prostor je pod zaštitom UNESCO-a kao svetska prirodna baština, a, naravno, mnogi lokalci u tome su prepoznali priliku za zaradom.

Apartmani niču kao pečurke posle kiše, i načelno to ne bi bilo ništa loše, kaže direktor Plitvica Anđelko Novosel, kad bi postojao održivi prostorni plan.

Ali, taj plan je, prema njegovim rečima, donesen mimo brojnih primedbi koje uprava Parka upućuje lokalnim vlastima, jer  interes investitora je velik, pa koga još briga za zaštitu prirode.

„Plitvice su suočene sa nizom, zapravo, dva ključna problema, to je prekomerno posećivanje i prekomerna gradnja, na šta nas je sad upozorio i UNESCO na svojim zvaničnim stranicama“, izjavio je Novosel za RTL, a peneo portal Index.hr.

Izvor: Tanjug