Gledajući nekoliko desetina puta nestvarno lepe fotografije prirodnog rezervata Uvac, poželeo sam da i sam posetim to mesto kako bih stavio u arhivu vašeg omiljenog portala Bookiraj.com nekoliko ličnih fotografija.

Prirodni rezervat Uvac

Dok sam vozio od Guče prema Ivanjici, bio sam siguran da ću do vidikovca lako doći i da sigurno ima putokaz koji je jasno uočljiv i da neće biti većih problema. Međutim, tu sam pogrešio, i to dosta. Zaboravljajući da život u Srbiji teče vrlo teško, a skoro nikada lako, tako i put do vidikovca ide baš kao i život u Srbiji.

Da budemo potpuno iskreni – postoji turistička info tabla (7 km od Sjenice) na kojoj je objašnjeno kako se dolazi do vidikovca, ali osim nje nema nijednog dodatnog znaka kod samog skretanja za vidikovac. A ta dva mesta su udaljena oko 5km jedna od drugog.

I na kraju kako stići do vidikovca?

Kao prvo, ako idete kolima do vidikovca, znajte da je to nije baš najlakši način.

Ali ‘ajmo redom. Skretanje za vidikovac je na putu između Ivanjice i Sjenice. Tačnije, na 52 km od Ivanjice, odnosno 12 km pre Sjenice. Videćete znak (dobrano išaran) na kom piše skretanje za selo Ursule. Koliko god vam put izgledao loše, to je ipak taj put. Najbolje bi bilo da imate SUV vozilo ili neki džip, ali može da se stigne i običnim automobilom. Lagano, ali može.

Prirodni rezervat Uvac

Tim putem ima da se vozi malo više od 3km. Na momente je put dosta loš i pomislićete u sebi sigurno “šta mi je ovo trebalo i zašto nemam sad Ladu Nivu”, ali samo strpljivo i polako i uspećete da prođete.

Kajaking rekom Uvac

Odmah na početku ćete imati spuštanje koje će delovati dosta strmo, ali nije toliko strašno kao što deluje. Slobodno se spustite – posle ćete moći da se vratite. Posle prvog stresa i pređenog prvog kilometra, ide nešto lakša tura i nju ćete odvozati sa malo manje zabrinutosti. Na tri mesta imate znak vidikovac i samo pratite znak.

Prirodni rezervat Uvac

Problem može da nastane kada treba da se mimoiđu dva vozila jer je put dosta uzan, ali za iskusne vozače taj deo će biti više izazov nego problem 🙂

Prirodni rezervat Uvac

Posle pređenih 3 km, put se poslednjih 200m lagano spušta i videćete dve-tri kuće i jednu manju livadu koja ustvari služi kao mali parking. Sasvim sigurno, uvek ima parkiranih automobila. Kada ostavite kola, imate još 250-300m do vidikovca i pogleda od kog, zaista, zastaje dah.

Prirodni rezervat Uvac

I za kraj se postavlja pitanje da li je teško napraviti bolji put? Bolje označiti gde treba skrenuti, postaviti jasnije znakove? Prirodni rezervat Uvac je prelep, a priroda je još jednom pokazala koliko ume da bude darežljiva i fascinantna. Da li, onda, čovek može barem malo više sopstvenog truda da uloži i olakša zainteresovanima da lakše stignu do vidikovca? Postojeća nabriga za ovaj deo Srbije je ogromna, bez jasnog razloga zašto je to tako.

Kao primer, navešću vodopad u Gostilju, blizu Zlatibora. Tamo se ulaz naplaćuje 150 rsd po osobi. Za taj novac možete da parkirate auto na običnu, ali sasvim dovoljnu livadu, prošetate 300m i uživate u jednom od najviših vodopada u Srbiji. Ništa komplikovano, niti skupo. Da li je teško primeniti sličan recept i u ovom slučaju?

I napomena za kraj. Obratite pažnju kada ćete se zaputiti do vidikovca na reku Uvac. Ako je jesen ili rano proleće puno kiša, pitanje je da li se i onda može proći autom. O zimi da i ne govorimo.

Mnogo je pitanja, a malo odgovora. Šteta, jer se radi o jednom od sigurno najlepših pogleda u Srbiji.

Prirodni rezervat Uvac