Predstojeća jesen u glavnom gradu Austrije biće u znaku umetnosti: Veliki sajam umetnosti, „Nedelja umetnosti“, brojni izložbeni projekti, „Duga noć muzeja“ i „Mesec fotografije“ učiniće Beč centrom zaljubljenika u umetnost.

Sajam umetnosti „Viennacontemporary“ koji se održava u bečkoj Marx Halle predstaviće od 22. do 25. septembra 2016. godine savremenu umetnost sa fokusom na centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu. Na sajmu će biti zastupljeno oko 100 galerija. Internacionalni kustosi pripremili su izložbe savremene umetnosti kao što je koncept „curated by_vienna“ koji se prikazuje od 8. septembra do 15. oktobra. „Parallel Vienna“ predstavlja od 21. do 25. septembra divergentne pozicije kako mlade tako i etablirane savremene umetnosti. Kao lokacija za ovaj događaj poslužiće zgrada stare pošte (Alte Post) u samom centru Beča.

„Duga noć muzeja“ planirana je za 1. oktobar od 18:00 časova do 01:00 sat posle ponoći. Posetioci će sa samo jednom kartom moći da posete izložbe u oko 100 bečkih muzeja i kulturnih institucija. Uz sve to organizovani su razgovori sa umetnicima, čitanja i muzika uživo a karta služi i za gradski prevoz.

Od 25. oktobra do 30. novembra u glavnom gradu Austrije održava se najveći festival fotografije u Austriji – „Eyes On“. Spektar izložbi obuhvata istorijske fotografije, savremene umetničke fotografije, naučne dokumentarne fotografije kao i fotografije predmeta iz svakodnevnog života. Festival se održava u muzejima, galerijama kao i privremenim izložbenim mestima rasutim po Beču.

„Vienna Art Week“ koja se održava po 12. put već je postala institucija za sebe. Ove godine od 14. do 20. novembra bečka nedelja umetnosti ima moto „U potrazi za lepotom?“ Brojne izložbe, podijumske diskusije, predavanja, razgovori sa umetnicima, instalacije baviće se lepotom i kriterijumima kroz koje je lepota definisana.

Vienna art weekend