Turisti iz zemalja koje nisu članice EU, ali su u bezviznom režimu, ubuduće bi mogli da plaćaju ulaz u Šengen zonu. Tarifa još nije određena, a prema nekim procenama mogla bi da iznosi od 13 do 50 evra. Ovaj sistem registracije putnika, koji bi se odnosio i na Srbiju, mogao bi Evropskoj uniji da donese do dve milijarde evra godišnje.

Sistem EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) primenjivao bi se samo za građane zemalja kojima nisu potrebne vize za šengensku zonu, dok će građani članica EU biti izuzeti zahvaljujući načelu slobodnog kretanja radnika.

Ako Velika Britanija izađe sa jedinstvenog tržišta, ETIAS će važiti i za Britance, objavio je Euraktiv Francuska. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad rekla je za BBC da bi britanski građani mogli da plaćaju za posetu EU pošto ta zemlja napusti blok.

Komentarišući činjenicu da Evropska komisija razmatra dozvole za putovanja u okviru bezviznog režima, Rad je istakla da bi to bilo iznenađenje i to nepoželjno, „ali da ne treba odbaciti“ tu mogućnost.

Istovremeno, Evropska komisija je odlučila da u projekat ETIAS, koji će biti predstavljen u novembru, ne uključi London. Naime, projekat neće biti pod nadzorom Britanca Džulijana Kinga, budućeg evropskog komesara za bezbednost, čiji izbor danas treba da potvrdi Evropski parlament.

Projekat sistema ETIAS biće poveren Grku Dimitrisu Avramopulosu, evropskom komesaru za migracije i unutrašnje poslove. Prema britanskim izvorima, interesovanje Atine za taj projekat možda „ima više sa finansijama nego sa bezbednošću“.

Komisija procenjuje da je u 2014. u zemlje Šengena ušlo 30 miliona ljudi iz zemalja kojima se ne traže vize i da će taj broj do 2020. narasti na 39 miliona. Ako EU uvede ETIAS tarife od 13 evra, što je cena kao za američku ESTA, prikupiće više od 500 miliona evra za evropski budžet svake godine.

Međutim, jedan izvor je rekao za Euraktiv da bi suma mogla da bude daleko veća jer o tarifama još nije postignut dogovor i one će verovatno biti više. Sa cenom od 50 evra ETIAS bi do 2020. donosio više od dve milijarde evra godišnje. Taj predlog se, s obzirom na sadašnji budžet EU od 145 milijardi evra godišnje, čini dobrim.

Izvor: mojnovisad.com