Ove godine sam vozio kanu po brzim rekama, skočio paraglajderom sa planine, išao na kanjoning, a pre neki dan sam seo u Mazdu MX5 po prvi put u životu i pravac Fruška gora.

Inače, vozim Mazdu već više godina unazad i samo taj podatak dovoljno govori o tome da li sam zadovoljan, a ukazana prilika da probam još jedan model ovog brenda, čuvenu MX5, je samo izvukla još jedan osmeh na mom licu.

I zaista je bez krova potpuno drugačiji osećaj. Oko sebe inače vidite sve, ali sada vidite i iznad sebe, što je zaista nesvakidašnji ugođaj pogotovo kada iznad sebe imate Frušku goru koja sa svim svojim bojama u jesen zaista pleni svojom lepotom.

mazda-mx5

Uhvatili smo poslednje zrake jesenjeg sunca koje ipak greje i naravno odmah skinuli krov. Osećaj u kabini zaista morate doživeti da biste ga i dobro opisali. Recimo samo da nikada nisam bio bliži osećanju potpune slobode u automobilu. Iznad vas se prostiru krošnje i nebo, a u kabini se osećate ušukano, komforno, tiho i bezbedno.

Mazda Mx5 Bookiraj

Odmah na početku jedan mali savet: kada vozite kabriolet, obavezno se zaštite od sunca sa kapom ili maramom uz naočare za sunce. Koliko god vam zvučalo bezazleno ipak sunce sija direktno.

Krenuli smo da obiđemo Frušku goru, provedemo dan u prirodi i uživamo u pogledu i da udahnemo prirodu punim plućima. Temperatura 23c. Nama se činilo – idealno.

fruska-gora

Etno selo – Vrdnička kula, Fruška gora

 

 

 

 

 

Gde i kuda?

Ono što može da vam bude prva pauza i kafa je mestašće Vrdnik ako krenete iz Novog Sada, mada i iz Beogada, zašto da ne. Tu možete da se odmorite i popijete kafu i napravite pauzu. Vrdnička kula je fin izbor i sigurno  ćete naći prostor za parking, ali isto tako i mesto u restoranu. Igralište za decu ispred restorana je još jedan razlog da posetite ovo mesto, ako dolazite sa decom. Sve krivine i uspone smo Mazdom savladli kao od šale, taman toliko da smo poželeli da je put trajao duže, a krivudanja mnogo više, jer ovaj mali kabrio leži na ptuu bolje nego što možete da pretpostavite.

Uz dobar auto, put vas uvek poziva na još vožnje. A dalje možete do Rume gde ćete, nadomak jezera Borkovac, pronaći mali hotel koji će vas iznenaditi cenom i uslugom. Ambijent je pravi šumski i ako pronađete sto na ivici terase osećaj će biti zaista pravi šumski. Jezero je udaljeno od restorana nekih 200m i lagana šetnja će vam sigurno prijati. Staze su obeležene i lako ćete se snaći.

fruska-gora-sept-2016-1

Jezero Borkovac, Ruma

Izlet začinite nekim vidikovcem. Na primer, brzo se spustite na jedan od najlepših pogleda na Dunav sa Fruške gore: restoran Vidikovac u Ledincima. Drugi izbor, možda još i bolji, bi bila čarda Atos u Koruškoj kod Suseka. Čaša vina i riba umeju da vas odvedu u fantstičan kraj dana kao i zalazak sunca ako je vedro.

Naravno, čaša vina je uvek samo za saputnike, šteta je bilo čime pokvariti vožnju, naročito ako je u pitanju malena, ali moćna Mazda MX5.

Pogelda sa čarde Atos - Koruška

Pogled na Dunav sa čarde Atos – Koruška

Pustite da vas osećaj vodi dalje..

Vozači neka uživaju u nastavku vožnje. Na primer, Sremski Karlovci sa svojim vinarijama su uvek odličan izbor jer tamo u suton ume da se “zalomi” pravi boemski kraj dana. Restoran Pasent na obali Dunava u Sremskim Karlovcima može da vam bude odličan izbor jer terasa skoro dodiruje Dunav.

Ono što ipak ostaje najjači utisak jeste vožnja. Vetar u kosi (mada kako za koga), pogled na oblake i šumu i sportska vožnja su nesvakidašnje iskustvo. Ovaj kabriolet će vas za čas podmladiti i naterati vas da smejete stalno, a tako se živi život, zar ne?

Posle provedenog vikenda i vožnje Mazde MX5 možemo samo da kažemo da nije uporediv sa bilo kojim drugim, običnim, autom. Iako je snažan, lagan i brz (163 ks), moj je utisak da je ova Mazda stvorena za uživanje u sigurnoj i umerenoj vožnji. Ono što oduševljava je kontorola, potpuna kontrola u vašim rukama.

Mazda mx5

Meni su u mislima prolazile destinacije poput Azurne obale, jadranske magistrale, švajcarskih jezera, obale Balatona… Ovo je auto za takvu vrstu obilazaka. Autoput zaobiđite jer ovakav auto tamo nema šta da traži.

Uostalom, bez krova i nije baš prijatno kada pređete stotku.

Zato samo lagano i sa osmehom. Još ako imate društvo, sigruno će osmeh biti najmanje duplo lepši : )

Srdjan Ruškuc Autor: Srdjan Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, razume savremeni svet online rezervacionih sistema i značaja društvenih mreža u oblasti online turizma. Nepopravljivi je entuzijasta kada je reč o svemu što ima veze sa lepotom putovanja.