U stravičnom klizištu koje se aktiviralo 2012. godine grčko selo Ropoto potpuno je promenilo svoj oblik. Neke građevine još uvek stoje, manje ili više uspravno, dok je većina uništena usled propadanja i po nekoliko metara duboko u zemlju.

   ropoto3

Tristotinak nekadašnjih stanovnika sela Ropoto moralo je zauvek da ga napusti i ostavi da polako klizi, u skladu sa zakonima prirode.

Dvanaestominutni dokumentarni film o ovom mestu prikazuje priču meštanina, Jorgosa Rubiesa, koj je odrastao u ovom selu i seća se kako su još šesdesetih godina prošlog veka primećeni prvi znaci aktiviranja klizišta i kada se pojavila prva ozbiljna pukotina u zemlji. Nažalost, upozorenja geologa su godinama ignorisana, građevinske dozvole su izdavane bez problema i gradnja se nastavila još narednih 20 godina. Meštanin objašnjava i  kako 2011. godine nije uspeo projekat preusmeravanja lokalnih potoka dalje od sela, te se voda pomešala  sa podzemnom vodom , što je najverovatnije i bio okidač za burnu reakciju tla koja je uzrokovala pravu katastrofu.

ropoto2

S obzirom na ekonomsku krizu u Grčkoj, meštani još uvek ne očekuju bilo kakvu pomoć od strane države u rekonstrukciji svojih imanja i javne infrastrukture.

Izvor: travelandleisure.com