Vlasnici novootvorenog luksuznog restorana iz lanca Maison Bleue iz Edinburga odlučili su da pomoć koju već godinama pružaju lokalnoj zajednici podignu na jedan viši nivo.  

Svakog ponedeljka, u periodu od 15 do 17 časova, čak 50 lokalnih bekućnika dobiće priliku da uživa u luksuznom obroku i ambijentu. Na taj način, pomoć organizacijama koje se bave zbrinjavanjem najsiromašnijih dobiće novu dimenziju, a u svemu tome biće pozvani da učestvuju i građani Edinburga i njihovi gosti.

Očekuje se podrška redovnih i novih gostiju restorana po principu “pay it forward” (plati unapred) što znači da će gosti moći da, umesto ili pored bakšiša, ostave dobrovoljni prilog za nabavku namirnica namenjenih ovoj akciji.

Beskućnicima će biti služeni zdravi, obilni i luksuzni obroci sa desertom, a rezervacije večera vršiće članovi tri lokalna udruženja koja se bave brigom o najsiromašnijima. Gosti će večerati u manjim grupama, u pratnji volontera iz ovih udruženja.

Kako kažu vlasnici restorana, Dean Gasabi i Džoš Litldžon, ova akcija je samo evolucija njihovog poslovanja sa misijom da pomogne članovima svoje zajednice kojima je pomoć potrebna, a u planu su i obuke pripadnika najsiromašnijih slojeva društva za rad u ugostiteljstvu, nakon kojih može usledeti i zaposlenje.

Izvor:  travelandtourworld.com