Turistička organizacija Slovenije prihvatila je tzv. “Zelenu strategiju razvoja turizma” za upravljanje i kontrolu održivog razvoja turističkih destinacija i preduzeća iz oblasti turizma.

Više od 58.4% teritorije Slovenije je prekriveno šumama, što je čini trećom najpošumljenijom državom u Evropi, jednu petinu te zemlje zauzimaju zaštićena područja na kojima se poštuju svi principi održivog razvoja, a 36% se nalazi u okviru mreže Natura 2000.  Takođe, prema odnosu količine rečne vode po stanovniku i dužine zaštićene obale, ova zemlja spada u najnaprednije na starom kontinentu.

slo2

Usvajanjem “Zelene strategije razvoja turizma”, Slovenija je doprinela održivom razvoju i javnoj svesti o poštovanju prirode, pa su mnoge njene destinacije dobile oznaku Green quality label, koja se izdaje u skladu sa globalnim standardima sertifikacije “Zelenih destinacija” (Green Destinations).

Deset slovenačkih turističkih preduzeća i 12 destinacija nalaze se u ovom sistemu od 2015. godine. Pored glavnog grada, Ljubljane, koja je proglašena prvom destinacijom sa oznakom Green quality label i “Zelenom prestonicom Evrope” 2016., tu su i Radlje ob Dravi, Cerkno, Laško, Kamnik, Nova Gorica, Maribor, Idrija, Rogla-Zreče, Žalec, Celje i Velenje.

slo-logo

Nosioci Slovenia Green label oznake koja se dodeljuje smeštajnim objektima, su Thermana Park Hotel iz Laškog, kamp Koren iz Kobarida, terme Snovik Spa, turistička farma Urška, apartmani Ortenia, objekat Trnulja, hotel Park i hostel Celica iz Ljubljane, pansion Pr’ Gavedarjo i hotel Jožef iz Idrije.

Izvor: travelandtourworld.com