Počevši od 01. novembra 2016. godine Airbnb domaćini iz Njujorka koji izdaju više od jedne smeštajne jedinice moraju da se povinuju novim pravilima.

Usled velikog broja zloupotreba povezanih sa iznajmljivanjem stanova i učestalih žalbi komšija, njujorške gradske vlasti prinuđene su da reaguju i promene pravila “igre”.

Mnogi vlasnici i podstanari (kojih je više od 46.000) su stanove i kuće rentirali turistima za kraće boravke po cenama koje su potpuno deregulisale tržište nekretnina u gradu i okolini. Takođe, primećeno je da veliki broj nekretnina zapravo ne izdaju njihovi vlasnici i oni koji u njima žive, već profesionalci koji, u čak 37% slučajeva, upravljaju sa i po preko 100 stambenih jedinica, pa na taj način zapravo formiraju ilegalne hostele i hotele. Prema novim pravilima, biće zabranjeno izdavanje soba i stanova u stambenim zgradama.

nyc-airbnb

Oni koju rentiraju iznajmljene stanove neće moći da ih naplaćuju više od iznosa stanarine koju sami plaćaju, ili će deo prihoda morati da doniraju na račun skupštine stanara, odnosno taj novac će se koristitiIi za održavanje zgrade. U slučaju nepoštovanja ovih pravila ili bilo kakve zloupotrebe, komšije će biti u mogućnosti da svoje osnovane sumnje prijave nadležnoj inspekciji.

nyc-airbnb-2

Njujork nije jedini grad u kom će Airbnb menjati svoju poslovnu praksu. U rodnom gradu kompanije, San Francisku, iznajmljivanje stanova i kuća već je ograničeno na 60 dana godišnje.

Pariz, na primer, planira da učetvorostruči kazne za one koji naprave bilo kakav prekršaj, i to sa 25.000 na čak 100.000 Evra.

 Izvor: tourism-review.com