Mnogo puta sam slušao od oca priče o Rovinju. Govorio je da je to najlepši grad na svetu. A opet, nije da nije proputovao i sećam se da mi se to, dok sam još bio klinac, urezalo kao jedno od mesta koje mora da ima u sebi nešto. Vrlo verovatno – ono nešto.

Kako su godine prolazile tako su se počele ređati i posete ovom gradu. Jedna, pa druga, a sada već ko zna koja po redu…

rovinj-istra-bookiraj-com-9

Pogled na Rovinj sa mola

I prosto je neverovatno koliko je Rovinj zaista lep, na neki svoj način. Divan, uzan, šaren. I na trenutke, ako se zamislite, dok šetate ulicama starog grada verovatno ćete pomisliti da ste u Italij. A onda vas na trenutak dobro poznat i razumljiv jezik vrati u stvarnost i u Istru, a miris mora vam da do znanja da ste na Jadranskoj obali. A ako i posumnjate u sve to, izbor dobrih vina će vam definitivno potvrditi da jeste i u Istri i u Rovinju.

Gde se smestiti?

Smeštaj smo odabrali u starom gradu jer je van sezone povoljniji i nema gužve, a sve nam je na dohvat ruke. Od pijace, preko malih radnji, restorana, menjačnica pa do bioskopa, luke, rive i restorana. Sve preporuke idu apartmanima COCO&GASHA koji se nalaze u srcu starog grada u ulici Grisia.  Dva apartmani koja su toliko lepo upakovana da ćete zaista imati osećaj posle samo par sati, provedenih u njima, da vam je kao kod kuće.

Ako tu, slučajno, nema mesta, onda bez mnogo dileme pređite još nekih 50 koraka dalje jer ćete tamo  pronaći apatmane MILKANA koji su jedinstveni jer imaju i pogled na more, što je retkost ako uzmete u obzir da ste u dobro utvrđenom starom jezgru. Jedan od apartmana koji se nalazi na samoj mansardi sa malom terasom ostaviće vas bez daha, jer boravak na terasi i prva kafa na istoj sa pogledom na more prosto izaziva osećaj i onu misao  “koliko je život  lep”…

rovinj-istra-bookiraj-com-11

Jedan od kafića na rivi

Gde popiti kafu?

Definitivno u kafeu Cinema! Zašto tamo? Zato što ćete uz svaku kafu dobiti i kroasan sa džemom koji su savršeno ukusni. I to do podneva. Posle nema više, odnosno ima, ali i košta : )

Uz pogled na more, meni to deluje kao dobar štimung za lep početak dana.

Gde jesti?

Van sezone su mnogi restorani zatvoreni i ostaju da rade samo po neki. Mi smo se ovaj put vodili predlogom ljudi koji žive u Rovinju i koji su nam preporučili BRANCIN kod Nina (trg) i restoran SCUBA kod Tadije (na rivi). Kažu nam: nema bolje!

Kod Nina probajte šparoge ili bilo koju vrstu ribu. Plavu ili belu, nećete pogrešiti. Samo pratite sa pravim izborom vina i nemojte zaboraviti da uz plavu ribu ide crno vino, a uz belu, belo vino. Vrhunski ugođaj neće izostati.

U restoranu Scuba ne smete omašiti pastu sa plodovima mora. Nikako.

Cene su od 10 eur pa na više.

Ako ste odabrali neki od restorana sa pogledom na more, onda je start sigurno od 12 eur za glavno jelo.

Odličnu picu možete pojesti u piceriji Sergio (ulica Grisia) i cene pica startuju od 65 kn (oko 8 eur) pa na dalje.

brancin-kod-nina

Restoran Brancin kod Nina

Gde popiti vino?

Bez problema gde vam se namesti i gde god poželite jer ga ima svuda. Samo je pitanje izbora i ko šta voli? Naravno, mesto gde ćete uživati u vinu je takođe važno, pa je opet pitanje da li ćete to uraditi u starom gradu ili negde na rivi pa da vam pogled ide ka starom gradu ili samo ka moru…

Šta god da odaberete biće dobar izbor, jer ako se vratimo na početak teksta onda je važno da ste u Rovinju i sve ostalo se samo namesti.

Cene se kreću od 12 kn (200 rsd) za Malvaziju pa na više.

Gde parkirati?

Parking se plaća kao i u mnogim drugim gradovima. Samo što je ovde parking van sezone 5x jeftiniji tako da ako parkirate auto na najbližem parkingu do Starog grada platićete 1 kn/1 sat, a to zadovoljstvo u sezoni košta 5kn/1h. Malo dalje od grada se nalazi i jedan manji besplatni parking. Ako imate sreće možete uloviti mesto. Meštani starog grada imaju svoj parking koji koriste i to je dobro rešeno u Rovinju jer gostima i turistima ostaju ostala parking mesta.

rovinj-istra-bookiraj-com-10

Stari grad

Šta videti?

Na više mesta u gradu imate info ili tour point tako da su to mesta gde ćete moći da saznate šta se sve nudi u gradu i oko grada. Ako je lepo vreme naša preporuka je da iznajmite biciklove. Na rivi će vas sačekati mali info pultovi gde možete da se informišete i uplatite neko od krstarenja oko Rovinja, do Limskog kanala ili čak i malo dalje.

rovinj-istra-bookiraj-com-14

Stari grad

Za one koji žele da pogledaju film, postoji i bioskop, odmah kod pijace (tržnice) koji se trenutno renovira, ali se filmovi prikazuju.

I na kraju priče o Rovinju dolazim do zaključka da godine prolaze, isto kao što su prolazile mom ocu, koji se stalno vraćao Rovinju i u priči i u mislima, ali da ovaj grad sve te godine podnosi stoički.

Rovinj i dalje ostaje isto lep, zaista.  Šaren, uzan i divan. Ima ono nešto u njemu, to je sigurno. Samo je pitanje ko će šta da pronađe. Ali kada pronađete to “nešto”, onda ćete se stalno vraćati, u to budite sigurni.

Srdjan Ruškuc Autor: Srdjan Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, razume savremeni svet online rezervacionih sistema i značaja društvenih mreža u oblasti online turizma. Nepopravljivi je entuzijasta kada je reč o svemu što ima veze sa lepotom putovanja.