Predpraznična groznica uveliko je počela da drma svet, a gradovi se utkuju koji će više svetlucati, koji će više novca i truda uložiti u stvaranje te idilične slike koja bi na neko vreme trebala odagnati narodu sumornu svakodnevicu i skinuti sivilo briga sa lica.

Prvi utisak po dolasku u Zagreb bio je „Vau!“, a već prva sledeća pomisao koja je neminovno usledila bila je: „Koliko li sve ovo samo košta i koliko struje troši?“. Kao da je ceo grad stao u jednu veliku staklenu kuglu i samo se čeka da je neko prodrma pa da padne sneg i euforija kulminira.

zrinjevac

Sigurna sam da je sve, ipak, vredno uloženog. Zagreb će zbog božićnog festivala, popularnog Adventa, sigurno postati prepoznatljiva turistička destinacija. Lovci na praznične euforije i mamipare sigurno već napamet znaju svaku tezgu božćnih bazara u Beču, Minhenu, Budimpešti i drugim evropskim gradovima koji su po njima već odavno poznati, pa će Zagreb za njih biti nova mala poslastica. Blizu je, odlično je povezan, neotkriven i svakako daleko jeftinija destinacija za utoliti predbožićnu glad za svim i svačim što lepo sija i miriši na cimet.

jasle

Glad će, čini se, odmah po dolasku biti utoljena kobasicama kojih ima na stotine različitih vrsta. I sami ćemo zasiguno Zagreb još neko vreme pamtiti po mirisu Debrecinerki i kuvanog vina.

fuliranje-2

Ceo uži i širi centar grada su više nego raskošno okićeni. Priznajem da nisam navikla na takvu raskoš na našim prostorima. Srećom, zahvaljujući ljudima koji su sve to mudro osmislili i dizajnirali da podseća na neku balsku haljinu, ceo grad je odeven u istom stilu, svedeno, mirno, baš u znaku spokoja koji donosi Božić i srebrnkastog svetlucanja koje aludira na sneg i led koji će sigurno uskoro doći.

zrinjevac

Na sve strane grupice ljudi stoje okupljene oko gasnih grejača, ruku obavijenih oko čaša iz kojih se puši tek skuvano vino, većinom preslatko, čak i za moj ukus. No, osećaj da stojite u sred neke Diznijeve bajke svaki ukus čini savršenim. Svi zrače ljubavlju, nekim spokojem i iščekivanjem. Verovatno se pitaju šta li će im doneti Nova godina, nadajući se da će sjaj koji trenutno obasjava grad grejati njihove duše i sudbine što duže.  Niko od njih ne želi da zamisli dan kada će ovaj nestvarni svetlucavi karavan otići iz njihovog grada i ponovo ustupiti mesto njegovim uobičajnim bojama  koje su sada poslate na godišnji odmor.

zagreb

Dešavanja ima na svakom koraku, koncerti, performansi, predstave…teško je postići da se sve vidi za samo nekoliko dana. Kulturna ponuda prati ceo koncept i dodatno pojačava notu elegancije, restorani se priključuju adventskoj ideji, ni  prodavnice ne zaostaju. Kao da su konačno shvatili da moraju nastupiti zajedno i deliti neku zajedničku viziju, barem u tih nekoliko dana u godini.

Čini mi se da je Advent u Zagrebu došao kao neka škola kulture za sve prisutne, poslastica za one koji je inače prate, ali i lekcija za one koji su skloniji nekim drugim, prostijim notama, ambijentima  i mirisima. Ovih dana svi oni zajedno uživaju u klizanju na Tomislavovom trgu, na najlepšem klizalištu koje sam ikada videla, očiju zaslepljenih blještavilom milijardi lampica pred kojim su svi jednaki, baš kao na karnevalu u Veneciji.

klizanje

Evropski glamur se na neko vreme zaista preselio u Zagreb i nadam se da će ga obasjavati što duže. On sada ponosno nosi titulu najbolje božićne destinacije u Europi. Kada se opet u njega vratim želim da me dočeka elegantan i ponosan kakav sada jeste i kakvog želim zauvek da pamtim.

trg

Ukoliko imate priliku za to, svakako preporučujem da posetite Zagreb tokom adventskih svečanosti, a one traju do 8. januara 2017.  Preporuku za povoljan smeštaj u centru Zagreba možete zatražiti slanjem upita. Uživajte!

Fotografije: TZ Zagreb

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene