Ako ste se, kao i mi, zapitali zašto se, uprkos neverovatnom napretku u dizajniranju aviona svih mogućih vrsta i oblika, povećavanju kapaciteta, bezbednosti, aerodinamičnosti i svih ostalih performansi, jedna stvar već decenijama ne menja, pronašli smo odgovor!

Iako je sasvim logično zapitati se kako to da kockasti prozori odlično funkcionišu na našim kućama i automobilima, a nema ih na avionima, odgovor spada u domen fizike i vrlo je jednostavan.

Prozori sa uglovima su bili prisutni na samim počecima moderne avio industrije, sve do 1950-ih godina, kada su drastično povećane brzene i visine kretanja putničkih aviona. Nakon što su se dva potpuno ispravna aviona u vazduhu doslovce raspala u delove, inženjeri su se zapitali šta bi bio mogao biti razlog tome? Rezultati istraživanja nedvosmisleno su ukazali na to da su za nesreću krivi upravo blici njihovih prozora!

Uglovi predstavljaju kritične tačke u kojima se koncentriše najveća količina pritiska, pa još uz dodatno opterećenje razlikama između vazdušnog pritiska oji deluje unutar kabine i onog koji deluje spolja, rezultat najčešće biva katastrofalan.

Dakle, ovani oblici su jači i otporniji  i odolevaju deformacijama koje izazivaju ekstremne razlike u pritisku.

Izvor: travelandleisure.com