Verujte da može! Sa prvim letovima Ryanair-a za Bratislavu nisam izdržao i kupio sam kartu koja je bila samo 9,90 eur za povratni let iz Niša za Bratislavu.

Da. Avion postoji, let takođe. I stigao sam do Bratislave, a i nazad.

Ono što sam primetio je da je ovo odličan potez Ryanair-a i zbog odlične povezanosti Niškog regiona sa Bečkim, jer je aerodrom u Bratislavi udaljen od Beča svega 45 km. Uz, na primer Flixbus-om, ova razdaljina je lako premostiva i u kilometrima, a i cenovnno.

Dokaz su bili sami putnici koji su putovali. Avion sa kojim sam putovao je bio popunjen upravo sa putnicima koji su se vraćali za Božićne praznike iz Beča za Srbiju. Svakako će vreme tek pokazati koliko je ova linija isplativa, a meni se čini da će biti.

Da se vratimo na let koji je koštao samo 5 eur. Tačnije, u jednom pravcu oko 600 rsd. Iz Novog Sada sam za taj novac mogao da stignem automobilom do Palića i to pri idealnim uslovima, u petoj, pri 90km/h. Mada, čak ni do Palića jer treba platiti i putarinu kod Siriga. Dakle, stigao bih da izađem iz Novog Sada i to je to.

Bratislava

Kako kod obrnete i računate ova cena prosto nema alternative u vidu bilo kog drugog prevoza. I ako sam morao da idem automobilom do Niša i kada dodam trošak za benzin, parking i putarine, opet dolazim na ukupnu cenu karte od 80 eur što nas vraća na malopređašnje pitanje “Dokle bih stigao da sam se uputio autom prema Bratislavi sa 80 eur?”. Čak i ako računate da u kolima možete da prevezete još 4 putnika, Ryanair  ostaje pobednik ove računice.

Da ne bude zabune, ova cena obuhvata sve takse i dva komada ručnog prtljaga. Veći ručni prtljag je do 10kg i sasvim je dovoljan da se spakujete u njega na par dana. Aerodrom u Bratislavi je vrlo lep, funkcionalan i dosta blizu grada. Nećete izgubiti mnogo vremena kako biste stigli u grad (oko 20-25 minuta)

E sad malo tehničkih podataka o Niškom aerodormu. Možda pravi opis ovog aerodroma može da stane u dve reči – “autobuska stanica”. Vrlo je malo uloženo i verovatno vrlo minimalno, odnosno onoliko koliko je potrebno bilo da bi avioni uopšte mogli da polete i krenu sa letovima. Zgrada stara, oronula, prilaz na parking slabo označen. Kada smo kod parkinga da znate da parking košta 600 rsd za čitav dan. Sat vremena je 100 rsd.

Aerdorom u Nšu

Aerdorom u Nšu – gate 1 i 2

Mada, ako se vratimo u realnost i podsetimo se da živimo u Srbiji gde je do juče postojao samo jedan aerodrom, onda je sam podatak, da se sa Niškog aerodorma trenutno leti ka 9 destinacija, a uskoro će biti i 10 (od aprila se uvodi let za Cirih) vrlo pozitivan. Samo neka se tako nastavi jer će to sigurno doprineti i da se Istočni deo Srbije polako razvija, da nam dođe više turista i da na kraju krajeva ljudi iz niškog okruga lakše, brže i povoljnije putuju.