Prateći najnoviji trend izgradnje „nevidljivih“ mostova i vidikovaca koji se savršeno uklapaju u okolinu i ne narušavaju izgled prirodnog ambijenta, Kina će uskoro dobiti još jedan ovakav objekat, i to u sred kanjona koji je poslužio kao inspiracija za scenografiju filma Avatar.

most-2

Novi kompleks namenjen turistima činiće niz mostova i vidikovaca koj neće imati vidiljive konstrukcije i kablove, i biće u potpunosti izrađen od stakla i nerđajučeg čelika sa efektom ogledala koja će reflektovati prizore iz okoline, tako da će Zhangjiajie, najstariji nacionalni park u Kini, zasijati u potpuno novom sjaju.

Kako bi bila dovoljno bezbedna za hodanje, staza za šetače biće popločana prirodnim crnim kamenom koji je karakterističan za taj predeo, s tim što staza mora stalno biti vlažna, kako bi i ona reflektovala okolinu, pa će za vlaženje biti zaduženi specijalni raspršivači vodene pare.

most

U parku će posetioci moći da se osveže i ručaju u restoranu sa pogledom od 360°, ali i  da prenoće u tri staklena bungalova nadomak samog mosta.

Za izgradnju mosta zadužena je francuska kompanija Martin Duplantier Architectes, a troškovi projekta procenjuju se na oko četiri miliona dolara. Rok za završetak projekta je 2018. godina.

Izvor: travelandleisure.com