Brat blizanac legendarnog Titanika, brod pod imenom HMHS Britannic, čija se olupina nalazi na oko 120 metara u dubini Egejskog mora, nedaleko od ostrva Kea, uskoro će postati prava poslastica za ljubitelje ronjenja.

britannic

Brod-bolnica potonuo je 1916. godine, usled udara nemačkog torpedoa, a tom prilikom je brodolom preživelo samo tridesetoro, od ukupno 1065 ukrcanih putnika i članova posade. Od trenutka kada ga je 1975. godine otkrila ekspedicija čuvenog Žaka Kustoa, olupina predstavlja nesvakidašnji izazov za radoznale ronioce i čeka trenutak kada će za njih zasluženo postati pravi zabavni park.

ronioci

U potpunosti svesne potencijala koje ovaj potpoljeni brod ima za razvoj avanturističkog turizma, Grčke vlasti su u oktobru 2016. godine organizovale konferenciju i tom prilikom su okupile eminentne svetske okeanografe, istoričare i profesionalne ronioce, kako bi zajedničkim snagama prikupili najbolje ideje u vezi sa određivanjem dalje sudbine ovog broda, njegove prezervacije i uključivanja u turističku ponudu Grčke.

britannic-divers

Izvor:   travelandtourworld.com/