Zašto su avio karte za letove sa aerodroma Nikola Tesla i po nekoliko puta veće u odnosu na letove sa aerodorma u regionu? Ovo je večito pitanje koje već godinama ostaje bez pravog odgovora. Ili barem bez istinitog.

Nedavno smo izvršili upoređivanje cena za letove sa aerodromima u regionu i zaista ne možemo da pronađemo niti jedan dobar razlog zašto karte, na primer, iz Budimpešte za Podgoricu, koštaju 40 eur sa uključenom taksom i ručnim prtljagom, a Air Serbia naplaćuje, kako god obrnemo, oko 120 eur.

Air Serbia putnicima skreće pažnju kako je u tu cenu uračunat prtljag, i to je u redu, ali bi bilo svakako lepo da putnici imaju izbor da li žele da doplate za prtljag ili ne.

Juče smo, na primer, prodali kartu za let iz Beograda za Podgoricu sa povratkom u istom danu. Putnik je ujutru odleteo i popodne je već bio u avionu za Beograd. Putovao je na sastanak. Bez torbe ili ručnog prtljaga, a kartu je platio čak 143 eur!

Sa nestrpljenjem smo čekali i cenu za novu direktnu liniju do Venecije i opet se razočarali. Cena povratne avio karte je oko 160 eur!! Iz Budimpešte smo, za slične datume, pronašli cenu koja je četiri puta niža. Karta je koštala 42 eur sa taksama i ručnim prtljagom. Čak i da se doplati za veći kofer, cena od 160 eur ostaje nedostižna. U ovom slučaju su dolazni aerodormi različiti i cena koju ćete platiti za prevoz od Treviza do Venecije je za nekoliko eura veća od one koju ćete platiti sa aerodroma Marco Polo.

Cene avio karata za letove sa niškog aerdoroma ne bih ovog trenutka ni spominjao jer je već odavno svima dostupna informacija da se do Berlina, Bratislave ili Minhena može putovati za dvadesetak eura. I tamo i nazad.

Neke od velikih avio komanpanija, kao što su Lufthansa, Swissair Austrian airlines, odavno nude opcije da se veliki koferi mogu doplatiti što je uvek dobra vest jer putnici imaju mogućnost izbora.

Da li ovako nešto možemo da očekujemo i od nacionalnog avio prevoznika? Siguran sam da bi se mnogo putnika obradovalo toj mogućnosti.

I na kraju, ako je problem u taksama, one lako mogu da se smanje. Ako su avioni poluprazni, možda cene avio karata mogu da budu i niže. Ako Air Serbia posluje sa gubicima, bilo bi lepo da taj gubitak bude manji, zar ne?!