Da su vremena u kojima su bogataške vile bile rezervisane samo za elitu i strogo zabranjene za „obične“ ljude konačno prošla, najbolje govori podatak da sve više njih organizuje obilaske za turiste i čak nudi smeštaj putem Airbnb-a.   Mnoge porodice, naslednici velikih imanja i palata na najboljim lokacijama u Večnom gradu, od kojih su neka čak iz 13. veka, malo su modernizovali svoje poglede na svet i sada dopuštaju turistima da zavire među njihove vekovima čuvane zidove. Da li su razlog za to visoki porezi i troškovi održavanja, višak prostora ili samo praćenje trendova, ne znamo, ali znamo da jedva čekamo da se zaputimo put Rima i bacimo koji pogled.

Predstavljamo vam pet najlepših rimskih vila koje se mogu obići u okviru organizovanih tura. U nekim od njih se može i ručati, a u nekim čak i prenoćiti. Uživajte.

Palazzo Patrizi Montoro

Palazzo Patrizi Montoro se nalazi u blizini trga Piazza Navona i Panteona. U vili se mogu videti statue grčkih bogova, sarkofazi i renesansne freske. Zidovi su oslikani motivima važnih istorijskih događaja, a tu su i Gotska sala i čuvena soba boje pistaćija sa lažnim prozorom. Domaćin, Markiz Corso Patrizi Montoro, sam organizuje ture po svom domu koji pripada njegovoj porodici od 1642. godine. Ture se završavaju pićem i grickalicama.

Residenza Ruspoli Bonaparte

Vila se nalazi u vlasništvu porodice Ruspoli, dizajnirana od strane čuvenog arhitekte Bartolomela Amanatija, davne 1500. godine. Zidovi su obloženi svilom, a kreveti okruženi baldahinima. Između ostalih slavnih ličnosti, u ovoj vili je boravio Napoleon III, pa je vila dugo bila među najpoznatijim privatnim vilama u gradu. Kuća se nalazi u samom centru grada, pored Španskih stepenica, na uglu ulica Via dei Condotti i Via del Corso. Vlasnici danas izdaju sobe dekorisane u francuskom stilu s početka 18. veka. Domaćica je princeza Giacinta Ruspoli, koja ponekad rado sa svojim gostima popriča uz popodnevni čaj.

Tenuta di Pietra Porzia

Tenuta di Pietra Porzia su izgradili monasi, na samom početku 13. veka. Kuća je bila povezana sa akvaduktom starim 2000 godina. U 19. veku kupila ju je porodica u čijem se vlasništvu nalazi i danas. Domaćin vile, grof Vitoro Giulini, sam vodi posetioce u obilazak. Tu je i restoran u kom su specijalitet domaće artičoke iz bašte, četiri sobe se izdaju, a 12 apartmana je uređeno u okviru objekata koji su pripadali nekadašnjoj farmi u sklopu imanja.

Palazzo Ferrajoli

Vila Palazzo Ferrajoli je izgrađena u 16. veku i važi za jednu od najlepših zdanja u Rimu. Nalazi se na trgu Piazza Colonna i pruža neverovatan pogled na stub Marka Aurelija. Biser ove građevine su etrurski stubovi, venecijanski mozaici, ručno rađeni drveni svodovi i lavirint od ogledala. U vili se čuvaju rukavice i papuče pape Pija IX, koje je porodica dobila na poklon. Vlasnik je markiz Giuseppe Ferrajoli. On lično vodi obilaske, dočekuje goste i nudi ih vinom na terasi svoje vile.

Residenza Principi Ruspoli Cerveteri

Rezidencija Principi Ruspoli Cerveteri je izgrađena početkom 16. veka u neposrednoj blizini Vatikana. Sve sobe su specifično dekorisane, jedna ima freske sa motivima Tritona, Kentaura, grifona i sirena, druge imaju motive bogova, ovaca i žena. Na zidovima su još uočljive rupe od metaka iz II svetskog rata. Ovaj srednjevekovni dvorac je danas turistička atrakcija u kojoj je moguće i prenoćiti u četiri apartmana visoke kategorije.

Izvor: tourism-review.com