Međunarodna konsultantska kuća Merser svake godine sprovodi studiju o kvalitetu života u svetskim metropolama. Beč je i ove godine dobio priznanje kao grad sa najboljim kvalitetom života na svetu, pa od 2009. godine u kontinuitetu zauzima prvo mesto na rang listi. Procena gradova se vrši na osnovu ispitivanja stranih državljana koji žive i rade u svetskim metropolama. Oni u Beču pre svega cene kvalitet vode, medicinsku negu, kanalizacioni sistem, javni prevoz i škole. U ovim kategorijama Beč je dobio maksimalan broj bodova.

Merser studija upoređuje 231 metropolu na osnovu 39 kriterijuma, u koje se između ostalih ubrajaju politički, socijalni, privredni i ekološki faktori. Gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl, izjavio je, da je rangiranje Beča kao grada sa najboljim kvalitetom života osam godina zaredom uspeh svih građana Beča koji su dali svoj doprinos. Za vladu ovakva ispitivanja predstavljaju jasan zadatak. Postignuto treba održati i dalje razvijati, dodao je Hojpl.

Bečlije, ali i posetioci Beča znaju da cene sigurnost, visoke socijalne standarde, povoljne cene stambenog prostora, odličnu infrastrukturu i kulturnu ponudu grada, rekla je Renate Brauner, članica gradske vlade zadužena za privredu, povodom Merserove studije. Među prvih pet gradova na rang listi nalaze se još dva evropska grada. Cirih je na drugom mestu, a Minhen na četvrtom.