Informatičari sa Bečkog univerziteta nedavno su napravili tzv. „globalni bike sharing atlas“ koji preslikava aktuelnu citybike-mrežu i predstavlja model mobilnosti u više od 460 svetskih gradova.

Od Vankuvera, Sijetla, San Franciska, Njujorka, Rio de Žaneira, Istanbula, Tajpeja, Melburna i Oklanda – više od 460 gradova i 21.000 pojedinačnih stanica nalaze se u novoosmišljenom „bike sharing atlasu“. Informacije o slobodnim mestima, popunjenim stanicama i sl. se aktuelizuju svakih 15 minuta.

Atlas su napravila tri informatičara sa Bečkog univerziteta, a polazna tačka bila je činjenica da su svi podaci o citybike-mrežama javni. „Naš cilj je da „Open Data“ učinimo dostupnim svim ljudima. Trenutno su te informacije sakrivene u kompleksnim tabelama i bazama podataka. Mi smo se fokusirali na interaktivnu vizuelizaciju da bi te informacije učinili vidljivim“, objašnjava jedan od kreatora atlasa.

Uz informacije o trenutnom stanju na biciklističkim stanicama „bike sharing atlas“ nudi i mogućnost da se pomoću planera putovanja pronađe sledeća slobodna stanica. Istovremeno algoritam izračunava najbrži put do cilja.

„Bike sharing atlas“ je koristan kako biciklistima tako i sociolozima za sprovođenje raznih istraživanja ali i u svrhu prostornog planiranja a svi internet-korisnici mogu se služiti besplatno i bez prijavljivanja: bikesharingatlas.org/