Od danas počinju sistematske provere na spoljnim granicama Šengena za sve putnike zbog usvojenih amandmana na Zakon o šengenskim granicama, prema kojima zemlje članice Šengenskog prostora imaju obavezu uvođenja pojačanog sistema provere na svojim graničnim prelazima.

U dosadašnjoj praksi, naime, bilo dovoljno da službenici granične policije obave osnovnu kontrolu putnika jednostavnom proverom putnih dokumenata građana EU.

Zbog primene novih šengenskih pravila kontrole putnika na granicama EU, koja počinje danas, moguća su dodatna i duža zadržavanja na granicama, saopštio je jutros AMSS.

Na granicama EU primenjuju se nova šengeska pravila kontrole putnika zbog zaštite EU od terorizma, a sem građana trećih zemalja, i građani EU biće detaljno proveravani na granici, što može biti uzrok dodatnog i dužeg zadržavanja.

Nepomena: Ako ste planirali potovanje za vreme predstojećih praznika obratite pažnju kada krećete na put i probajte da izbegnete gužve na graničnim prelazima. Uvek možete odabrati alternativni prelaz ili da putovanje započnete da ranije ili dan kasnije u odnosu na početak praznika.

Smeštaj i hotelsku ponudu na bilo kojoj destinaciji možete pretražiti na sledećoj stranici.

Za pomoć u vezi rezervacije smeštaja možete nam poslati upit.