Šta radite sa Vašim kuponom za let/boarding pass-om po završetku putovanja? Da li ga:

  1. Ostavljate u zadžepku ispred Vašeg sedišta u avionu.
  2. Nemate pojma gde ste ga ostavili ali Bogu hvala, to je samo boarding pass a ne nešto važnije.
  3. Nosite ga kući I bacate ga.

Po nekim anketama, najmanji je broj onih putnika koji zaokružuju odgovor pod c). Za njih boarding pass posle obavljenog putovanja ima istu vrednost kao i karta za koncert koji se završio-čuvaju ga samo ako se radi o uspomeni koju ne žele da zaborave.

Ali ako je Vas odgovor pod a) ili b) onda Vas Vaša nepažnja može odvesti pravac do hakera. CBS News je objavio da se u okviru bar koda na boarding pass-u nalaze osetljive inormacije o putniku. Sve je počelo tako što je jedan putnik ponosno okačio fotografiju svog boarding pass-a na svoj facebook profil. Jedan od njegovih prijatelja sa društvene mreže je dekodirao bar kod I bio je u prilici da uđe u putnikovu šifru rezervacije, pogleda njegove naredne letove, podatke iz pasoša, promeni sedište, ima uvid u frequent flyer program pa čak i da otkaže sledeći let.

Vest se brzo proširila I izazvala pravu histeriju i pitanje: Da li bar kod zaista sadrži sve ove podatke. Iako su neke avio kompanije odbijale da potvrde ovaj podatak, ovo je tačno I to je zapravo jedan apsurd. S jedne strane avio kompanija Vas tera da im prilikom čekiranja dostavite sve Vaše podatke, a ako nekom trećem licu ovi podaci postanu dostupni onda to postaje problem.

Obzirom da ne očekujemo da će se zbog sve većih kontrola u avio industriji ovi zahtevi od avio kompanija smanjiti ostaje nam samo da vodimo računa o tome gde ostavljamo boarding pass.

Izvor: The Economist