Iako na sajtu kompanije još uvek nema zvaničnih informacija o tome, avio kompanija Air Serbia se uključila u globalnu mrežu za lociranje i praćenje čekiranog prtljaga pod nazivom “Bag Journey”.

Ova opcija omogućava putnicima, aerodromskom osoblju i osoblju avio kompanije da, u realnom vremenu, prate kretanje svakog komada predatog prtljaga.

Ovaj sistem je kreirala SITA (Société Internationale de Télécommunications Aéronautiques), kompanija koja se bavi informacionim tehnologijama i telekomunikacijama u avio saobraćaju, a njene usluge koristi više od 430 kompanija članica, tj. preko 90% avio prevoznika u svetu.

Nova tehnologija koristi podatke o koferima i paketima prikupljene na velikom broju aerodroma, kako bi se njihovo kretanje pratilo od trenutka predavanja (prilikom čekiranja), preko sortiranja, prolaska kroz bezbednosne službe, utovara u avione i kargo kontejnere, pa sve do iskrcavanja na aerodromske pokretne trake (baggage claim).

Kod nas se podaci, trenutno, prikupljaju na aerodromu “Nikola Tesla” i još 16 drugih aerodroma povezanih mrežom letova kompanije Air Serbia, mada se očekuje skoro proširivanje mreže.