Italija je zemlja u kojoj je kultura ispijanja kafe na vrlo visokom nivou pa se turisti-neznalice odaju već prilikom prve porudžbine. Kako ne biste došli u situaciju da svi pogledi u kafiću budu upereni u vas, poslušajte nekoliko korisnih saveta.

Kao prvo, morate znati da reč “espreso” Italijanima ne znači ama baš ništa! Dakle, nikada nemojte koristiti taj izraz da biste poručili kafu. Nikada!

Kao što Eskimi koriste 15 naziva za sneg, najmanje toliko ih Italijani imaju za kafu. Oni su vrlo određeni kada je ovaj napitak u pitanju, iako su razlike u onome što stiže za sto nekada minimalne. Naravno, nje razlika samo u sadržini šoljice već i u dobu dana kada se piće konzumira. Italijani određena pića piju u određeno vreme. Na primer, kapućino isključivo ide uz doručak i nikako posle 11 sati, makijato popodne, a espreso uveče.

Pred vama su najpopularnije verzije omiljenog napitka.

Caffè

Poznata i kao  caffè normale (obična kafa), je osnova svake kafe koja se pije u Italiji. To je običan espreso, koji se često ispija u jednom gutljaju, stojećki (za šankom). Ukoliko vam je potrebno više kofeina da nastavite dan, možete naručiti dupli espreso (doppio), ali se većina Italijana vraća za šank i naručuje još jedan caffè normale.

Cappuccino

Klasično italijansko piće, sastoji se od jednakih količina espreso kafe, vrelog mleka i mlečne pene. U kapućinu se uživa pre ili za vreme doručka, ali nikako posle 11 sati i nikada posle jela!

Caffè Latte

Malo kremastija verzija kapućina, sastavljena od trećine espreso kafe i dve trećine vrelog mleka, sa tankim slojem pene na vrhu. Najčešće se pije kod kuće, kao prva jutarja kafa, uz kekse ili doručak.

Caffè Macchiato

Makijato piju oni koji vole za nijansu mlečniju verziju espresa. Piće je zapravo običan espreso, obojen, odnosno “uflekan” tačkicama mlečne pene. Makijato možete poručiti u bilo koje doba dana, u običnoj ili mlečnijoj verziji (latte macchiato).

Caffè Americano

U pitanju je espreso sa većom količinom vrele vode, pokušaj da se imitira američka filter kafa. Nije naročito omiljena među pravim Italijanima.

Caffè Lungo

Espreso “produžen” sa malom količinom vrele vode. Naručuju je oni koji vole blaži, ali gorči ukus.

Caffè Corretto

Ako vam je potrebno nešto da vas malo rasani pre večere, tzv. “popravljena kafa” je prava stvar. U pitanju je espreso sa malo grape, sambuke ili druge žestine, prema vašoj želji.

Caffè Freddo

U Italiji zna da bude mnogo vruće, posedno na jugu, pa se za rashlađivanje često traži caffè freddo (hladna kafa). U pitanju je espreso izmućkan sa mlekom, kockicama leda i malo šećera. Piće se mućka dok se ne stvori penasti sloj.

Izvor: travelandleisure.com