U susret 75-oj godišnjici Bitke na Sutjesci, koja se obeležava sledeće godine, spomenik u NP Sutjeska trebao bi dobiti novi sjaj.

Prvi put nakon otkrivanja spomenika poginulim borcima u Dolini heroja u Nacionalnom parku Sutjeska 1971. godine, počela je njegova kompletna restauracija. Fočanski vatrogasci već su počeli sa čišćenjem slomenika, a u planu su i značajna ulaganja u turisičku infrastrukturu.

„Dolina heroja“, memorijalni spomenik posvećen bitci na Sutjesci koja se odigrala 1943. godine, i bila odlučujuća bitka u Drugom svetskom ratu, bila je jedan od najpoznatijih spomenika palim borcima u bivšoj Jugoslaviji, a delo je vajara Miodraga Živkovića. Ispod njega se nalazi spomen kosturnica u kojoj je sahranjen 3.301 borac, od ukupno 7.860 poginulih u toku Pete neprijateljske ofanzive.


Spomenik visine 19 metara se sastoji od dve kamene gromade koje simbolišu surovost kanjona u kojem se odigrala bitka. Kraci na spomeniku simbolišu prodor vojske, a prostor između njih asocira na jedinice koje su spašavale ranjene i nemoćne.
Kroz prostor između dve gromade nastavljaju se stepenice koje vode do mermernih traka na kojima su ispisana imena 16 udarnih brigada, ime centalne bolnice i Vrhovnog štaba.

Pored restauriranog spomenika, NP Sutjeska uskoro će dobiti žičaru i skijalište, nove smeštajne objekte, restorane, puteve, saobraćajnu i turističku signalizaciju.

U Nacionalnom parku se tokom ovogodišnje turističke sezone broj turista gotovo udvostručio u odnosu na prošlu godinu, što je svakako rezultat ulaganja u infrastrukturu, turističku signalizaciju i promociju. Sutjeska je nakod dužeg vremena počela pozitivno da posluje i privlači pažnju domaćih i stranih turista, pa su u planu nova ulaganja u zimski i aktivni turizam.

Sve je veći broj stranaca koji se interesuju za ovaj nacionalni park, a najtraženiji vid smeštaja su katuni, kamene kućine koje su služile za privremeni smeštaj pastira tokom ispaše stoke.

Kamen i drvo su osnovni materijali od kojih su izgrađeni, a njihov  izgled je u potpunosti u skladu sa okolinom i lokalnom tradicijom gradnje.

Foto: npsutjeska.info