Kojim se metodama različite turističke destinacije služe da bi privukle što veći broj turista česta je tema tekstova na našem portalu, ali one koje nisu ništa manje zanimljive su i teme kako se rešavaju potpuno drugačiji problemi, na primer, preveliki broj turista na ograničenom prostoru.

Pored Barselone i Venecije, o kojima smo već pisali, Amsterdam se, takođe, nalazi u situaciji u kojoj mora hitno da proneđe rešenje preopterećenosti gradskog jezgra i pojačanog pritiska posetilaca na pojedine turističke atrakcije.

Kako bi rešio problem „najezde“ turista na pojedinim mestima u gradu koje se svakodnevno događaju u određenim periodima u toku dana i godine, lokalna turistička organizacija je došla na odličnu ideju, u čijoj realizaciji joj pomažu analitičari digitalnih baza podataka, poznatih kao Big data.

Naime, uvidom u velike količine informacija koje se pohranjuju u bazama podataka povezanim sa sistemom čipovanih kartica poznatih kao Amsterdam’s City Card (kartica koja obuhvata ulaznice za muzeje i atrakcije, javni prevoz i sl.), tokom poslednje dve godine vrši se analiza najučestalijih matrica kretanja posetilaca po gradu, ulazaka u muzeje i druge institucije, korišćenja javnog prevoza i sl.

Kako je ovom analizom zaključeno, velika većina od ukupno 14 miliona turista koji svake godine posete ovaj grad, započinje razgledanje u jutarnjim časovima, obilaskom Muzejske četvrti, odnosno, ulaskom u Muzej Van Goga, nakon čega sledi vožnja turističkim brodom po kanalima, pa poseta četvrti crvenih fenjera (Red Light District).

Uočivši veliki broj ponavljanja ovakvog rasporeda aktivnosti i kretanja posetilaca, zaposleni u turističkoj organizaciji su došli na ideju da podstaknu preusmeravanje kretanja u drugim pravcima i po različitom redosledu. Na primer, turistima će biti savetovano da razgledanje započnu jutarnjom vožnjom po kanalima, a da se posete muzejima odlože za popodnevne časove.

Takođe, turisti će, uz pomoć aplikacije „Discover the city“, imati uvid u trenutno stanje broja posetilaca na pojedinim lokalitetima kako bi i sami mogli da se organizuju tako da izbegnu posetu dok je velika gužva, uz šta će dobiti i predloge za alternative aktivnosti. U okviru istog projekta, neke od manje posećenih atrakcija u gradu i okolini biće promovisane novim marketinškim kampanjama kako bi se turisti animirali da prošire krug svog kretanja i van užeg gradskog jezgra.

Izvor: travelandtourworld.com