Kada pomislimo na plažu, obično nam je pred očima slika žućaste ili beličaste površine koja se graniči sa plavim morskim talasima, ali na nekoliko mesta u svetu postoje plaže čiji je pesak potpuno crn. Većinom se radi o pesku vulkanskog ili glacijalnog porekla. Pred vama je deset najlepših.

Plaža Punalu’u se nalazi na Havajima, a pored turista, obožavaju je velike kornjače i kitovi. Crni pesak je vulkanskog porekla, pa se na plaži nalaze i po neki krupniji ostaci ohlađene lave.

Plaža Jardin se nalazi na Tenerifima i poznata je po panorami na kojoj preovlađuje kontrast plave, crne i zelene boje.

Plaža Ureki se nalazi u Gruziji, na obali Crnog mora. Pored toga što je zanimljiv za turiste, njen pesak ima i lekovita svojstva, pa je ovo mesto već vekovima omiljeno odmaralište turista iz celog sveta.

Santorini nam je svima poznat po pejsažima na kojima preovlađuju plava i bela boja, ali kada se pogledaju njegove plaže, posebno na južnom delu ostrva, uočava s crni vulkanski pesak.

Kehena Beach na Havajima predstavlja uzani pojas crnog peska između okeana i tropskog zelenila, okruženog visokim, takođe crnim, liticama. Ova plaža je nudistička.

Na zapadnoj obali novozelandskog Severnog ostrva nalazi se plaža Piha, omiljana među surferima. Pesak na ovoj plaži tokom leta dostiže rekordne temperature, pa je za hodanje po pesku neophodna obuća.

Iako je većeini umetnika i fotografa u Japanu u fokusu vrh planine Fidži, ništa manje interesanta nije ni plaža koja se nalazi u njenom podnožju, Miho no Matsubara, okružena prelepom četinarskom šumom.

Island je poznat po vulkanima i geotermalnim izvorima, ali i po crnom pesku, posebno na plaži Jökulsárlón. Plaža se nalazi na jugoistočnom delu ostrva, na obalama ledničkog jezera, čijom površinom plutaju sante leda. Zbog lepote ovog prizora, plaža je dobila i naziv Plaža dijamanata (Diamond Beach).

Kako joj i samo ime kaže, Playa Negra ima crni pesak ali je na žalost turista teško pristušačna sa kopna.

Tik uz zelene planine Tahitija, nalazi se crna plaža Papenoo, omiljeno izletište avanturista i ljubitelja surfovanja.

Izvor: travelandleisure.com