Najpopularniji portal za rezervaciju privatnog smeštaja Airbnb, uveo je novinu zbog koje će svođenje računa među saputnicima otići u prošlost. Naime, nedavno je uvedena nova opcija pod nazivom Split Pay, koja olakšava podelu troškova među osobama koje dele rezervisan smeštaj.

Ovaj novi način plaćanja funkcioniše tako što jedan od članova grupe pravi rezervaciju i označava broj osoba na koji bi ukupan iznos duga trebao da se podeli.  Potom, on može uneti imena i imejl adrese ostalih članova ili im poslati link putem kojeg mogu, direktno u rezervaciju, uneti podatke sa svojih kreditnih kartica. Ukoliko ostali članovi nemaju otvoren Airbnb nalog, moći će da ga kreiraju tom prilikom.

Izvršena rezervacija je aktivna sve dok svi članovi grupe ne uplate iznose za koje su zaduženi, u roku od najviše 72 sata. Ukoliko neko od članova grupe ne uplati u predviđenom roku, rezervacija se automatski otkazuje, a uplaćeni iznosi se vraćaju onima koji su uplatili. Na ovaj način se teret plaćanja skida sa jedne osobe i ravnomerno raspodeljuje među saputnicima.

Iako je iznos najma smeštaja podeljen da sve članove grupe, i dalje ostaje otvorena mogućnost plaćanja za drugoga, kao i podmirenje eventualnog ostatka duga od strane bilo kog člana grupe.

Pod opcijom Your Trips, kreator rezervacije u svakom trenutku može proveriti trenutno stanje uplata, tj. videti da li je i koliko svako od sapuntika uplatio.

Do ideje za uvođenje ove inovacije Airbnb je došao na osnovu rezultata anketnog istraživanja zadovoljstva korisnika koje sprovodi svake godine. Mogućnost grupnog plaćanja računa istakla se kao jedna od najpoželjnijih opcija. Split Pay je dostupan u svim državama u kojima Airbnb posluje, kojih ima čak 191.

Izvor: airbnb.com

Predlažemo da pročitate još : 10 činjenica koje morate znati kada iznajmljujete smeštaj preko Airbnb-a