Kako verujemo da već razmišljate o izboru destinacije za godišnji odmor i budžetu koji ćete imati na raspolaganju, skrećemo vam pažnju na dodatne troškove o kojima možda niste razmišljali, a sve su manje šanse da ćete uspeti da ih izbegnete.

U pitanju su boravišne takse (tourist tax) koje su u obavezi da plaćaju svi posetioci turističkih destinacija, bez obzira da li letuju u inostranstvu ili svojoj državi.

Plaćanja taksi su oslobođeni samo turisti koji borave kod prijatelja ili rođaka koji su državljani zemlje u kojoj se destinacija nalazi i u njoj imaju stalno prebivalište. U oba slučaja, turisti su dužni da prijave svoj boravak i sa sobom nose dokaz o prijavi, posebno u trenutku napuštanja države u kojoj su letovali.

Ukoliko odsedate u hotelu ili putujete u aranžmanu turističke agencije, boravišne takse će verovatno biti uključene u cenu smeštaja (obavezno proverite da li je tako i u vašem slučaju), pa ih nećete osetiti kao dodatni trošak, samo vas može iznenaditi nešto veći iznos koji ćete ove godine platiti za iste usluge koje ste koristili prošle godine.

Po državama, iznosi boravišnih taksi će biti sledeći:

Grčka

Boravišna taksa će se obračunavati po danu i smeštajnoj jedinici, u zavisnosti od vrste i kategorije smeštaja i iznosiće 4 evra po sobi dnevno u hotelima sa 5*, 3 evra po sobi dnevno za hotele sa 4*, 1,5 evro po sobi dnevno za hotele sa 3* i 0,5 evra po sobi/apartmanu dnevno za hotele sa 1-2*, hostele, kao i privatne sobe i apartmane.

Hrvatska

Iznosi taksi u Hrvatskoj zavisiće od vrste smeštaja i destinacije, a kretaće se do najviše sedam kuna (0,94 evra) po ostvarenom noćenju, po osobi. Pri izlasku iz Hrvatske obavezo ponesite dokaz o prijavi boravka i plaćenoj boravišnoj taksi, kako biste izbegli neprijatnosti i plaćanje kazne koja iznosi i do 400 evra.

Crna Gora

U Crnoj Gori platićete taksu u rasponu od 0,10 do jednog evra dnevno, u zavisnosti od opštine u kojoj boravite. Turisti koji pokušaju da izbegnu plaćanje takse, rizikuju da prilikom napuštanja zemlje plate kaznu od 300 evra. Kontrole će na graničnim prelazima, posebno u toku visoke sezone, biti vrlo stroge, kao što je već slučaj u Hrvatskoj.

Slovenija

U Sloveniji će gosti, od ove sezone, uz nešto skuplju boravišnu taksu plaćati i takozvanu „naknadu za promociju“. Ovaj novi namet će služiti za unapređenje slovenačkog  turizma.

Visinu boravišne takse u Sloveniji određuju opštine, s tim da je njen maksimalni iznos po danu povećan sa dosadašnjih 1,265 evra na 2,5 evra, a visina „naknada za promociju“ bi trebala iznositi do jedne četvrtine iznosa boravišne takse. U najskupljim destinacijama Slovenije ukupan iznos taksi biće nešto veći od 3 evra po osobi dnevno.